Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hongkongská policie zatkla kardinála Zena za údajné paktování s cizími silami

Ze světa / kir / ČTK / 11. května 2022 16:38
Hongkongská policie zatkla kardinála Zena za údajné paktování s cizími silami

hongkongský biskup, kardinál Joseph Zen při demonstraci za demokracii v Hong Kongu
Autor: www.Wikipedia.org / Creative Commons

Hongkong - Hongkongská policie dnes zatkla kardinála Josepha Zena, který je jednou z nejvlivnějších postav římskokatolické církve v Asii, a čtyři další lidi. Obvinila je z "paktování s cizími silami", informovala agentura Reuters.

Kardinál Zen s ostatními zatčenými pomáhal řídit nyní rozpuštěný humanitární fond pro účastníky protivládních hongkongských protestů. Podle nejmenovaného právního zdroje byli krom devadesátiletého kardinála zadrženi také 74letá advokátka Margaret Ngová, aktivistka a popová zpěvačka Denise Hoová, bývalá poslankyně Cyd Hoová a bývalý akademik Hui Po-keung.

Kardinál Joseph Zen je dlouhodobým zastáncem demokracie v Hongkongu i pevninské Číně a hlasitým kritikem sílící autoritářské vlády Číny pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla v roce 1997 pod správu Číny, která se přitom v rámci principu "jedné země, dvou systémů" zavázala ponechat Hongkongu řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví. Podle řady kritiků, včetně Londýna, ale Peking tyto svobody čím dál víc omezuje.

Jedním z nástrojů, které přitom Peking a propekingská správa Hongkongu používá, je zákon o národní bezpečnosti přijatý v červnu 2020, na jehož základě může být člověk odsouzen za "terorismus, spolčování s cizími silami a podvratnou činnost" až k doživotnímu trestu vězení.

Kardinál byl zatčen jen pár dní poté, co byl novým správcem Hongkongu zvolen bývalý policista John Lee. Ten jako šéf bezpečnosti Hongkongu řídil potlačování prodemokratických protestů v roce 2019, čímž si získal důvěru Pekingu. Podle britské lidskoprávní organizace Hong Kong Watch je dnešní zásah signálem, že Peking chystá zesílit své útoky na základní práva a svobody ve městě.

Podle informací agentury AFP byl devadesátiletý kardinál po několika hodinách propuštěn na kauci, stejně jako další ze zadržených, popová zpěvačka Denise Hoová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)