Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňská diecéze má nového generálního vikáře Petra Hrušku, jeho předchůdce odešel z kněžské služby

Domácí zpravodajství / / bip, lkt / 18. května 2022 10:53
Plzeňská diecéze má nového generálního vikáře Petra Hrušku, jeho předchůdce odešel z kněžské služby

Petr Hruška
Autor: www.bip.cz

Plzeň - Biskup Tomáš Holub jmenuje k 1. červnu generálním vikářem Diecéze plzeňské Petra Hrušku, dosavadního faráře v Chebu a okrskového vikáře Chebského vikariátu. K předání úřadu od současného výkonného ředitele kurie Jakuba Holíka dojde během letních měsíců. Petr Hruška ke svému jmenování sdělil: „Na konci týdne, který jsem od Tomáše dostal na rozmyšlenou, se jako nedělní evangelium četl příběh o rozhovoru Ježíše se Šimonem Petrem z Jan 21. Novým způsobem v něm pro mě ožilo Ježíšovo slovo: ‚Až budeš starší, jiný tě přepáše a povede, kam nechceš…‘ Nějak pak už Tomášovu prosbu nešlo odmítnout. Ale ve své nezkušenosti v mnoha oblastech spojených s touto rolí prosím všechny o podporu a trpělivost na společné cestě.H

Petr Hruška pochází z Plzně, z rodiny Luboše a Ludmily Hruškových, má bratra Michala a sestru Janu. Jeho otec, politický vězeň komunistického režimu, založil plzeňskou Meditační zahradu. Do křesťanského života ho uvedl někdejší plzeňský kaplan Václav Chroust, za hlubší uvedení do křesťanství vděčí především Aleši Opatrnému. Hruška pracoval jako technik Českých drah, topič v mateřské školce a sanitář ve fakultní nemocnici. Po absolvování dvouleté vojenské služby nastoupil v r. 1988 nejprve do litoměřického, později pak do pražského semináře. Po své jáhenské ordinaci v r. 1994 a po kněžské ordinaci v r. 1995 působil jako člen společné duchovní správy v Klatovech. Dalších pět let pokračoval jako administrátor farnosti Chodov, kde spolu s dalšími zakládal romský klub Khamoro.

V letech 2001–2004 postgraduálně studoval pastorační vedení a spiritualitu v irském Dublinu. Studia zakončil v roce 2009 na KTF UK v Praze obhajobou dizertační práce na téma pastoračních rad. Ve farnosti v Chebu působil 18 let. S několika přáteli založil v Chebu mobilní Hospic sv. Jiří. Pro svoji osobní spiritualitu čerpá z ignaciánských, karmelitánských a františkánských pramenů. Zásadní inspiraci v jeho pastorační službě představují encykliky Laudato si‘ a Fratelli tutti papeže Františka, a právě probíhající synodální proces v církvi. Leží mu na srdci diakonický, synodální, ekumenický, ekologický a spirituální rozměr pastorace. Energii a podporu čerpá, dle svých slov, ze služby ve farnosti, z kontemplace a od přátel. Relaxuje běháním v lese, jízdou na kole, chozením po horách a lovením kešek.

„Generální vikář je mým nejbližším spolupracovníkem. Je nezbytné, aby to byl člověk organizačně schopný a odolný vůči zátěži, která s touto funkcí souvisí. P. Petr Hruška obě tato kritéria splňuje a k tomu přidává téměř třicetiletou pastorační zkušenost z diecéze a osobní poctivost. Jsem velice rád, že mou nabídku funkce generálního vikáře přijal a těším se na spolupráci,“ uvedl Tomáš Holub, biskup plzeňský.

Předchozí generální vikář Jakub Holík požádal plzeňského biskupa o uvolnění z funkce a svého diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho v Brně o propuštění z kněžské služby. Důvodem je delší kněžská krize spojená s navázáním partnerského vztahu, což mu podle platného kanonického práva brání dále pokračovat v kněžském životě. Z funkce generálního vikáře byl uvolněn po domluvě obou biskupů k 1. květnu. Nebude dále vykonávat kněžskou službu, ale až do dalšího rozhodnutí zůstává ve funkci výkonného ředitele kurie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)