Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnskou diecézi převezme po Cikrlem dosavadní pomocný biskup Konzbul

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 26. května 2022 12:32
Brněnskou diecézi převezme po Cikrlem dosavadní pomocný biskup Konzbul

biskup Pavel Konzbul
Autor: www.cirkev.cz

Brno - Novým brněnským biskupem římskokatolické církve se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, jenž funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny, což je věk, kdy diecézní biskupové obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu.

Konzbul původně vystudoval brněnskou elektrotechnickou fakultu a pracoval ve výzkumu. V roce 2000 absolvoval teologickou fakultu, kněžské svěcení přijal v roce 2003, poté působil jako farní vikář na různých místech brněnské diecéze a jako spirituál Biskupského gymnázia v Brně. V roce 2013 se stal farářem u katedrály svatých Petra a Pavla v Brně, v roce 2016 jej papež František jmenoval pomocným brněnským biskupem a titulárním biskupem litomyšlským.

Cikrle už loni zaslal papeži Františkovi abdikační dopis. Nyní bude emeritním brněnským biskupem a zároveň dočasným apoštolským administrátorem diecéze. Přechodné období skončí na den diecézních patronů svatých Petra a Pavla, tedy 29. června, kdy se nový biskup kanonicky ujme vedení diecéze.

„Mám radost, že se mým nástupcem na brněnském biskupském stolci stal právě otec biskup Pavel a přeji mu, aby ho neopouštěl jeho typický humor ani v situacích, které budou vypadat neřešitelně. A ujišťuji, že ho budu v jeho službě provázet ve svých modlitbách,“ uvedl Cikrle.

Při České biskupské konferenci je Konzbul členem komise pro kněžstvo a komise pro katolickou výchovu. Je autorem deseti publikací, určených především mládeži, a je aktivní rovněž na sociálních sítích.

Římskokatolická církev v Česku je v období personálních změn. Novým pražským arcibiskupem se po Dominiku Dukovi nedávno stal Jan Graubner, čímž se uvolnila pozice olomouckého arcibiskupa. Neobsazený je také stolec ostravsko-opavského biskupa, protože František Václav Lobkowicz letos zemřel. Litoměřický biskup Jan Baxant dosáhne věku 75 let v příštím roce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)