Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická porota karlovarského festivalu ocenila bulharský dokument Okresní nemocnice

Kraje: Karlovarský / / TV Noe /lj,lkt/ / 17. července 2022 20:45
Ekumenická porota karlovarského festivalu ocenila bulharský dokument Okresní nemocnice

Ilustrační foto: logo světové rady církví
Autor: www.oikoumene.org

Karlovy Vary -

V sobotu 9.7. skončil 56. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Ještě před udílením hlavních cen vyhlásila svého vítěze také ekumenická porota. Cenu získal bulharský dokumentární film Okresní nemocnice (režie Ilian Metevi, Ivan Chertov a Zlatina Tenevová, Bulharsko/Německo, 2022), který zachycuje dění v jedné okresní nemocnici na západě Bulharska během covidové pandemie. Porota zdůvodnila ocenění těmito slovy: “Oceněný snímek se odehrává v okresní nemocnici v západním Bulharsku během pandemie koronaviru. Režisérům se podařilo díky velmi citlivému pozorování zachytit fragmenty situací, v nichž se odráží celé spektrum lidského života. Porota oceňuje, jak snímek zrcadlí schopnost nemocničního personálu být pro pacienty k dispozici nejen odborně ale i lidsky, dávat jim naději a vykonávat svoji profesi s unikátní vnitřní silou a nezřídka kdy také s humorem. A to vše navzdory značně omezenému nemocničnímu vybavení i navzdory utrpení způsobenému samotnou nemocí COVID-19.”


Role ekumenických porot na filmových festivalech

Ekumenické poroty působí na významných filmových festivalech po celém světě. Porota složená ze zástupců katolické a protestantských církví sleduje na MFF Karlovy Vary Hlavní soutěž od roku 1994. Ceny uděluje podle jasných kritérií: spojení vysoké umělecké úrovně filmu  s kladením podstatných otázek, které se týkají lidského života v současném světě. Hodnoty vyjádřené filmem musí být v souladu s hodnotami evangelia. Porota sleduje etický, filozofický, duchovní i sociální rozměr filmu a jeho sílu zapůsobit na vnímavost diváků. Členy ekumenických porot jsou filmoví kritici, religionisté či duchovní, ale také filmoví tvůrci a další křesťané se zájmem o film a média.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)