Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izrael uzavřel kvůli svátku Jom kipur hranice, celá země se na den zastavila

Ze světa / kir / ČTK, red. / 5. října 2022 9:21
Izrael uzavřel kvůli svátku Jom kipur hranice, celá země se na den zastavila

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Jeruzalém - Izraelské mezinárodní Ben Gurionovo letiště včera zastavilo na den provoz, ze silnic zmizela auta, zastavila se veřejná doprava a postupně se odmlčelo rozhlasové a televizní vysílání. Začal nejvýznamnější svátek roku Jom kipur, neboli Den smíření. Armáda je v pohotovosti kromě jiného i kvůli rekordnímu množství hrozeb teroristickými útoky, píše server The Times of Israel. Také byly uzavřeny přechody na palestinská území - na Západní břeh Jordánu a do Pásma Gazy, což Izraelci dělají při většině svých svátků.

Jom kipur, označovaný také jako Jom ha-kipurim, v českém překladu den smíření, je největší židovský svátek, jeden z vysokých svátků v judaismu. Mezi sefardskými Židy je Jom kipur nazýván jako den „trýznění duší“ a „očisty od hříchu“ (Lv 16:29-34; 23:27-32; Nu 29:7). Jde o jeden z nejvýznamnějších dnů v židovském kalendáři. Tento den totiž odpustil Bůh Izraeli zhotovení zlatého telete a tento den se také Abrahám obřezal a uzavřel tak smlouvu s Hospodinem. Tento den se připomíná dlouhým, více než dvacet čtyři hodin trvajícím půstem a intenzivními modlitbami. Jako jediný den v roce má celkem pět modlitebních časů, během kterých se říkají amidy (modlitby) – Ma'ariv, Šacharit, Musaf, Mincha a Ne'ila. Jedná se o nejsvětější den židovského roku. Jom kipur se nazývá šabat šabaton, což jen vypovídá o velikosti tohoto svátku.

Bezpečnostní agentury dostaly před zahájením svátku 80 varování před možnými útoky a to je více než loni. Podle televize byly vyslány posily k 26 armádním praporům na okupovaném Západním břehu Jordánu. Vojáci tam v minulých týdnech čelili palestinským útokům při raziích podnikaných na tamní extremisty. Zemřelo při nich od jara podle The Times of Israel 200 Palestinců, většina z nich byli útočící radikálové, avšak část také civilisté, kteří do násilností zapojeni nebyli.

Provoz na mezinárodním letišti bude obnoven ve středu odpoledne a večer se také znovu otevřou hraniční přechody. Auta na silnicích nahradí jízdní kola a další bezmotorové prostředky. Řídit automobil v Den smíření mají židé zakázáno a nepraktikující Izraelci využívají vyprázdněných silnic k cyklistice.

Období svátku zahrnující modlení a půst je přesně dané, trvá 25 hodin, začalo včera v 17:00 a skončí ve středu před 18:00 SELČ.

Ve vysokém stupni pohotovosti jsou kromě vojska také záchranné služby, protože o tomto dni bývá mnoho zranění na silnicích, kde se objeví na kolech tisíce dětí. Zdravotníci zasahují často i u synagog, kde rodiče nechávají děti bez dozoru, další zásahy si vyžádají komplikace související s půstem nebo dehydratací. Loni zabil 12letého chlapce opilý cyklista a při podobném incidentu se vážně zranil 11letý hoch.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)