Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Při závěrečné bohoslužbě bude kázat biskup Holub

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. ledna 2023 10:43
Začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Při závěrečné bohoslužbě bude kázat biskup Holub

Ilustrační foto z ekumenické bohoslužby v Ostravě
Autor: Člověk a Víra / Petr Nowak

Praha, Brno, Ostrava - Začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů, který se každoročně koná ve dnech od 18. do 25. ledna pod záštitou České biskupské konference (ČBK) a Ekumenické rady církví. Křesťané se po desetiletí společně scházejí k ekumenickým modlitbám s prosbami za Boží působení, vedení a požehnání napříč denominacemi a společenstvími v jednotlivých městech a komunitách.

Historik a teolog z Evangelické teologické fakulty UK Martin Vaňáč napsal ve svém článku pro Christnet, že existují hned dva ekumenické modlitební týdny. První, tzv. alianční týden modliteb (s odkazem na Evangelikální alianci založenou v Londýně v roce 1846), je pohyblivý a koná se vždy od první lednové neděle. Tradice tohoto modlitebního týdne souvisí s evangelikálním probuzením v USA a Velké Británii, koná se od roku 1856 a patří tak k jedněm z nejstarších ekumenických aktivit vůbec. U nás je jeho hlavním garantem Česká evangelikální aliance.

Začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Při závěrečné bohoslužbě bude kázat biskup Holub

Ilustrační foto: ekumenická modlitební bohoslužba
Autor: cb.cz / Petr Grulich

Druhý modlitební týden, tzv. Týden modliteb za jednotu křesťanů, začíná právě dnes.  Jeho iniciátorem byl v roce 1908 Paul Wattson (1863-1940), který úmyslně zvolil data spojující svátky sv. Petra a Pavla: 18. ledna Nastolení sv. Petra v Římě a 25. ledna Obrácení sv. Pavla. Byl to anglikánský duchovní původním jménem Lewis Thomas Watson, který se po vzoru sv. Františka rozhodl pro život v chudobě.

Podle Vaňáče se ve druhé polovině 90. let dařilo, že u nás vycházely texty obou týdnů společně. Nyní je jejich organizace oddělena a slavení v jednotlivých sborech, farnostech a společenstvích je závislé na místní tradici.

Tématem nadcházejícího Týdne modliteb za jednotu křesťanů je verš „Učte se činit dobro. Hledejte právo“ (Iz 1,17). Průvodce k modlitbám a ekumenické bohoslužbě je k dispozici na webu ERC.

Týden modliteb zahájili tradičně studenti teologických fakult v pražském kostele Církve československé husitské sv. Václava na Zderaze v Reslově ulici již v úterý 17. ledna.

V pondělí 23. ledna se pak uskuteční ekumenická bohoslužba za přítomnosti českých a moravských biskupů ČBK a představitelů Ekumenické rady církví v ČR v modlitebně Evangelické církve metodistické v Ječné 19 v Praze. Začátek je v 18 hodin. Kázat bude plzeňský biskup Tomáš Holub.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)