Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Největší setkání evangelických kazatelek a kazatelů v Česku se zabývalo ekologickou krizí

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz, red / 30. ledna 2023 1:00
Největší setkání evangelických kazatelek a kazatelů v Česku se zabývalo ekologickou krizí

ilustrační foto
Autor: hofman@e-cirkev.cz

Praha - V uplynulém týdnu se v Praze sešlo na dvě stovky evangelických farářek a farářů, výpomocných kazatelů a pastoračních pracovníků Českobratrské církve evangelické (ČCE) i studentů teologie ze všech koutů Česka i ze zahraničí na Farářském kurzu 2023.

„Kurz byl časem vzdělávání, společného přemýšlení, osobních setkání i sdílení profesních starostí a radostí,“ sdělil mediím pracovník ČCE pro komunikaci s veřejností Jiří Hofman.

Tematicky se nesl v duchu ekologie a ochrany životního prostředí, resp. ekologické krize dneška. „Současný svět se nachází v klimatické krizi, zásadním poklesem biodiverzity, energetické krizi. Na letošním Farářském kurzu Spolku evangelických kazatelů (SpEK) se pokoušíme společně znovu promýšlet teologickou, křesťanskou, ale i praktickou odpověď na tyto ekologické problémy,“ řekl Michael Pfann, vrchlabský farář a člen výboru SpEK.

„Nové nebe, nová země,“ biblický verš z knihy Zjevení Janovo, byl ústředním heslem letošního Farářského kurzu. Kurz svým účastníkům nabídl setkání s myšlenkami řady zahraničních teologů, například nizozemské feministické a ekologické teoložky Trees van Monfoort, amerického procesuálního teologa Jaye McDaniela, či britské profesorky teologie zvířat Clair Linzey. Na kurzu přednášeli ale také čeští hosté – teolog a etik Jan Zámečník, ekofyziolog z ústavu CzechGlobe Akademie věd ČR Michal V. Marek, či psychoterapeut a básník Adam Borzič. Mezi hosty kurzu byla i Barbora Mudrová z Amnesty International ČR, či Radek Kubala z platformy Re-set.

Kurz byl zahájen bohoslužbami v kostele u Martina ve Zdi, kde nechyběla ani chrámová sbírka. Organizátoři se jejím výtěžkem v konečné výši přes 11 000 Kč rozhodli podpořit aktivity na podporu ochrany biodiverzity, péče o českou krajinu a lepší správy lesů v Česku, které činí Hnutí DUHA.

Spolek evangelických kazatelů, který každoroční Farářské kurzy organizuje, vznikl na přelomu let 1989 a 1990 a navázal na předchozí stavovské organizace evangelických duchovních – Spolek evangelických duchovních české národnosti (1904), Spolek českobratrského duchovenstva (1922) a Spolek českobratrského evangelického duchovenstva (1951), který byl zakázán v roce 1974. SpEK má od středy obměněný výbor. V jeho vedení skončili vršovický farář Matěj Opočenský a farářka z Pardubic Hana Ducho. Novým předsedou je vrchlabský farář Michael Pfann a ve výboru nově působí i duchovní z Litoměřic Jiří Šamšula a farářka z Roztok a Smíchova Anna Pokorná.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)