Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kolumbii odvolali šéfa policie, který v boji se zločinem používal exorcismus

Ze světa / / ČTK / 14. dubna 2023 11:04
V Kolumbii odvolali šéfa policie, který v boji se zločinem používal exorcismus

Gustavo Petro, kolumbijský prezident Oficiální portrét 2022
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bogotá - Kolumbijský prezident Gustavo Petro odvolal policejního ředitele Henryho Sanabriu, který nedlouho předtím řekl médiím, že v boji proti zločinu a při pátrání po drogových bossech používá exorcismus. Důvody odvolání hluboce věřícího katolíka prezidentský úřad nesdělil, ministerstvo obrany však Sanabriu interně vyšetřovalo pro podezření, zda se jeho náboženské přesvědčení nevhodně nepromítá do jeho povinností v čele policie, informovala agentura AP.

Sanabria rozpoutal debatu o vlivu své víry na policii poté, co v březnu v rozhovoru s médii prohlásil, že on a další policejní příslušníci používají techniku vymítání ďábla k dopadení drogových bossů či guerillových vůdců. Důrazně také odsoudil potraty, které jsou v Kolumbii legální. Z doprovodných snímků bylo patrné, že jeho kancelář je plná krucifixů, sošek Panny Marie a dalších křesťanských symbolů.

Policejní činitel, který s kolumbijskými médii hovořil pod podmínkou anonymity, podle agentury AFP uvedl, že Sanabria, který se ujal vedení instituce v srpnu 2022, nabádal své podřízené, aby se účastnili náboženských cvičení.

Ačkoli je Kolumbie převážně katolickou zemí s konzervativními a náboženskými tradicemi, podle ústavy je sekulárním státem. Petro, který složil přísahu jako historicky první levicový prezident země loni v srpnu, prohlásil, že Sanabria nebude nikdy postihován kvůli své víře, ale že je třeba oddělit náboženské přesvědčení od záležitostí státu.

Ministr vnitra Alfonso Prada ve středu uvedl, že Sanabriův odchod nemá nic společného s projevy jeho náboženského cítění, protože vláda respektuje svobodu vyznání. Uvedl pouze, že Sanabriovo propuštění je součástí "nového začátku" policejních sil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)