Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty

Kraje: Vysočina / / ČTK / 20. července 2023 12:51
Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Eric Pouhier / Creative Commons

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty. Využít by pro ně mohla prostor zchátralých stodol nedaleko jaroměřické fary. Byty, na jejichž stavbu chce získat peníze z evropských projektů, by mohly stát i na místě fary v nedalekých Myslibořicích. Dokonce by tam mohly vzniknout dříve než v Jaroměřicích, kde záměr farnosti není v souladu s územním plánem. ČTK to řekl farář Římskokatolické farnosti Jaroměřice nad Rokytnou Tomáš Holcner, který je zároveň duchovním správcem v Myslibořicích.

Stodoly v Jaroměřicích získala farnost díky restituci před osmi lety. V uplynulých letech je během oprav kostela svaté Markéty využívala jako sklad. "Ale teď jsme ve fázi, kdy si říkáme - zvládli jsme opravit kostel, zkusme pomáhat i lidem. V sociálním programu vidíme nejen to, že farnost vyřeší, co se starými budovami, ale máme i nějaké smysluplné využití. Dnešní doba s sebou nese hodně lidí, kteří budou ve finanční nouzi řešit to nejcitlivější téma. A to je bydlení. Nemáte-li kde bydlet, jste bezdomovec, nebo jste v zajetí nějakých sociálních mafiánů, kteří obchodují s chudobou, což je mi proti srsti," řekl Holcner.

Dotace v současných podmínkách, na které mají nárok obce i církve, podle něho nabízejí řešení, jak za regulované nájemné bydlení vytvořit. Neodrazuje ho ani dvacetiletá doba udržitelnosti, při jejímž porušení by hrozilo, že se budou muset dotace vracet. "Na to já mám úsměvný bonmot - církev svatá je tady 2000 let, 20 let pro nás není žádný čas. Kostel tady stojí 300 let, fara 350 let, takže to nevidím jako problém," uvedl.

V Jaroměřicích nad Rokytnou by mohlo stát devět bytů s výměrou okolo 60 metrů čtverečních. Farnost už má zpracovanou projektovou dokumentaci a náklady předběžně odhadnuté na 20 milionů korun. Podle starosty města Jaroslava Soukupa (SOCDEM) je to vítaný záměr, který ale naráží na platný územní plán. Aby bylo možno na jižní straně Nové ulice stavět objekty pro bydlení, je potřeba ho změnit, což může trvat déle než rok. "A my nevíme jestli ten (dotační) program bude pokračovat, jestli nedojde ke změnám, které by investora, v tomto případě farnost, znevýhodnily. Jestli někdo neřekne, že už to nebude 95 procent nákladů, ale třeba jen 70 procent. V ten moment je to pro nás nedosažitelné," řekl Holcner.

Proto se podle něho bude farnost snažit získat dotace nejprve na myslibořické byty, jejichž stavbu územní plán umožňuje. Čtyři byty by mohly vzniknout po demolici desetiletí nevyužívané fary a další dva místo hospodářského objektu na nádvoří. Žádost o dotaci chce farnost podat do konce letních prázdnin, v případě schválení by mohla stavba začít za rok.

Fara v Myslibořicích byla naposledy obývaná v 90. letech minulého století. Je ve špatném technickém stavu. "Všichni řeší, kde vzít na opravu peníze, ale z milodarů to opravit nemůžeme. A hlavně proč, pro koho? Proto se mi líbí smysluplné využití na sociální byty," uvedl farář.

"Samozřejmě to jako obec vítáme, bude to na místě staré fary, která de facto hyzdí náměstí. Pokud se zbourá, a vystaví se tam nové domky, bude to jenom přínosné. Sice nejsem věřící, ale modlit se budu taky, aby to vyšlo," řekl myslibořický starosta Milan Palát (nezávislý).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)