Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Klášter v rumunských horách je propojen s místní komunitou a otevřený pro poutníky

Ze světa / kir / ČTK / 7. srpna 2023 18:14
Klášter v rumunských horách je propojen s místní komunitou a otevřený pro poutníky

Ilustrační foto
Autor: www.google.com/maps / Valentin Prundeanu

Borša (Rumunsko) - Jeptišky v rumunském pohoří Maramureš hospodaří v nadmořské výšce 1000 metrů na pozemcích, které jim věnovala rodina dvou z nich. Naproti celodřevěnému kostelu v tradičním slohu teď budují novou poustevnu pro návštěvníky, v areálu chovají pstruhy i krávy. Je to ale víra v boha, která je v tomto kraji drží nad vodou, řekla ČTK sestra Oana Lenghelová.

Dřevěný kostelík zasvěcený stětí svatého Jana Křtitele je zvenčí strohý, s vyřezávanými detaily, uvnitř ale září všemi barvami. Podlahu pokrývají koberce, na něž několikrát denně pokleká 12 místních jeptišek. Hlásí se k rumunské ortodoxní církvi, jejich bohoslužby vede kněz. Stejně jako jeptišky, také on bydlí v úhledném areálu na úpatí hor, má ale vlastní domek. Ženy bydlí pospolu ve zděné dvoupodlažní budově s výhledem do údolí, kněz v malém dřevěném domku.

"Sever Rumunska je kraj plný zajímavostí. Máme kopce, hory," říká Lenghelová s hrdostí v očích upřených k vrcholkům. "Chováme ryby, včely, krávy, kuřata, prasata," vyjmenovává sestra a dodává, že o všechna zvířata i zemědělskou půdu se jeptišky starají vlastními silami. Na areálu je jejich píle vidět, v jinak poměrně chudém kraji jejich záhony září pestrými květinami, za zdí se pasou krávy.

Klášter má neobvyklou historii a je pevně spjatý s místní rodinou Timisových. Z devíti dětí, které rodina měla, se pět dívek stalo jeptiškami. Dvě žijí v klášteře v Borše, tři na jiných místech země. Timisovi věnovali část pozemků na stavbu kláštera a poustevny, sami tam ale nadále bydlí a hospodaří.

"Než tu byl v roce 2007 založen klášter, nebyla to pustá země. Domy jsou tu od sebe navzájem i od centra města daleko, a tak lidé pohřbívali své blízké poblíž domů. Hřbitovy jsou tak všude," vysvětluje Lenghelová přítomnost desítky náhrobků v zahradě kláštera. Několik křížů ozdobených umělými i živými květinami je i u paty nově vznikající poustevny.

Klášter je propojen s místní komunitou. Lidé přicházejí do kostela na bohoslužby, dodavatelé jeptiškám vozí potraviny a vykupují vypěstovanou zeleninu, v budoucnu sestry očekávají i rostoucí počet poutníků. Poustevna nebude pro turisty, kteří tudy proudí do hor, ale pro lidi, kteří se přijdou pomodlit.

"Jsme ale otevřeni všem a každý je vítán. Naše víra je to, co náš drží naživu," říká sestra Lenghelová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)