Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přiletěl do Mongolska, po cestě zaslal zdravici čínskému prezidentovi

Ze světa / / ČTK, lkt / 1. září 2023 18:33
Papež přiletěl do Mongolska, po cestě zaslal zdravici čínskému prezidentovi

Ulánbátar
Autor: Wikipedie.org / Brücke-Osteuropa / Creative Commons

Ulánbátar - Papež František přiletěl do Mongolska, kde žije jedna z nejmenších národních katolických komunit na světě. Informovaly o tom dnes brzy ráno světové agentury. Je to poprvé, co hlava katolické církve navštívila tuto asijskou zemi. Papež se do ní vypravil v době, kdy jsou vztahy Vatikánu se dvěma mocnými sousedy Mongolska - Ruskem a Čínou - napjaté, napsala agentura AP. František dorazil do Ulánbátaru po nočním letu přes čínský vzdušný prostor, z něhož poslal pozdrav prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Vatikánský protokol vyžaduje, aby papež zaslal takový pozdrav vždy, když přelétá nad cizí zemí. František čínské hlavě státu poslal telegram s "pozdravy s přáním všeho dobrého vaší excelenci a čínskému lidu". "Ujišťuji vás o svých modlitbách za blaho národa a svolávám na vás všechna božská požehnání jednoty a míru," uvedl František.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že pozdrav papeže prezidentovi Siovi ukazuje jeho dobrou vůli. "Čína je připravena pokračovat v krocích k posílení vzájemného porozumění a důvěry," dodalo podle agentury Reuters ministerstvo.

Čína a Vatikán neudržují oficiální diplomatické vztahy. Podle agentury Reuters by ale papež chtěl Čínu někdy navštívit a Vatikán doufá, že Mongolsko může být prostředníkem ke zlepšení vztahů s Pekingem. Tato země byla do roku 1921 součástí Číny a Ulánbátar má s Pekingem úzké politické a hospodářské vazby. Současná cesta je však do Mongolska a za mongolským národem, zdůraznil už dříve Vatikán.

Šestaosmdesátiletého Františka, který byl na invalidním vozíku, po příletu do Mongolska přivítala na letištní ploše čestná stráž spolu s mongolskou ministryní zahraničí a na uvítanou mu žena v tradičním oděvu nabídla ochutnat sušený tvaroh, popsala AP. Papež neučinil žádná veřejná prohlášení. Cestou do Mongolska novinářům řekl, že se těší na návštěvu země, kde žije nemnoho lidí, ale jejich "kultura je velká".

V Mongolsku, které má něco přes tři miliony obyvatel, se hlásí ke katolické víře méně než 1500 lidí, nejvíce lidí v zemi vyznává buddhismus a za svého duchovního vůdce považují dalajlamu. V zemi jsou také silné komunity muslimů či lidí, kteří praktikují šamanismus. Se zástupci těchto náboženství se papež zúčastní nedělního mezináboženského setkání. Nedělní mše na hokejovém stadionu zvaném Stepní aréna v Ulánbátaru se podle sdělení Vatikánu z tohoto týdne zúčastní katolíci z Mongolska i dalších zemí, například Ruska, Kazachstánu, Thajska či Číny.

Papež strávil v letadle více než devět hodin a po zbytek dne bude odpočívat. První veřejná vystoupení jsou na programu v sobotu, kdy má v plánu jednání s prezidentem Uchnágínem Chürelsüchem a dalšími politickými představiteli země. Týž den se v katedrále svatého Petra a Pavla, jejíž kruhová loď připomíná tradiční obydlí mongolských nomádů, sejde s kněžími, misionáři a dalšími zástupci mongolské katolické komunity. Návštěva potrvá do pondělí, kdy se papež vrátí do Vatikánu.

Podle agentury Reuters byly na dálnici z letiště v Ulánbátaru na papežovu počest vyvěšeny mongolské a vatikánské vlajky, jinak ale prakticky nebylo poznat, že je hlava katolické církve ve městě. Návštěvy zemí, kde žijí jen malé katolické komunity, jsou součástí snahy papeže Františka přitáhnout pozornost k lidem a problémům na okraji společnosti a světa, uvedla agentura Reuters. Zároveň připomněla, že papež zatím nenavštívil řadu metropolí západní Evropy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)