Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na synodu ve Vatikánu přijedou biskupové z Číny, z Česka Wasserbauer, poprvé budou hlasovat ženy

Ze světa / / ČTK, lkt / 26. září 2023 1:36
Na synodu ve Vatikánu přijedou biskupové z Číny, z Česka Wasserbauer, poprvé budou hlasovat ženy

Ilustrační foto: jednání biskupské synody
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Na synodu ve Vatikánu, která bude projednávat nejnaléhavější témata uvnitř katolické církve, přijede téměř 500 biskupů a dalších předních katolických představitelů. Mezi nimi budou i dva biskupové z Číny. Zaznělo to na dnešní tiskové konferenci k synodě, jejíž zasedání začne 4. října. Poprvé budou smět hlasovat také ženy, kterých bude zhruba 80, píše agentura ANSA.

Ze 365 členů synody s hlasovacím právem bude 54 žen. Dalších 27 žen se zúčastní bez hlasovacího práva. To, že se ženy budou svým hlasováním podílet na rozhodování o budoucím směřování katolické církve, je novinkou, kterou umožnil papež František.

Synoda bude debatovat o budoucnosti katolické církve a tématech, která projednávala obdobná setkání na národní či kontinentální úrovni. Jedná se například o roli žen v církvi, celibát kněží či přístup k LGBT+ lidem.

Z Číny přijedou dva biskupové, kteří dostali od papeže zvláštní pozvání. Podle agentury EFE však není jasné, jak dlouho budou smět ve Vatikánu zůstat. Za Česko přijede do Vatikánu biskup Zdenek Wasserbauer, stojí v seznamu účastníků.

Vatikán bude dbát na to, aby se synoda uskutečnila v atmosféře důvěrnosti, tak aby na veřejnost co nejméně pronikly osobní postoje účastníků, uvedl šéf vatikánského tiskového oboru Paolo Ruffini. Účastníci se sejdou na plenárním zasedání v první den konání synody, ve středu 4. října, a následující den začnou jednat v menších tematických skupinách. Synoda podle kalendáře skončí v neděli 29. října.

Očekává se, že dokument s postoji shromáždění biskupů a dalších delegátů schválí až další globální jednání synody v říjnu příštího roku. Takový dokument však není pro papeže při přípravě změn uvnitř katolické církve závazný.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)