Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Anglikán Matthew stane v čele komunity z Taizé, která organizovala vigilii před synodou v Římě

Ze světa / kir/daš / / 5. října 2023 23:00
Anglikán Matthew stane v čele komunity z Taizé, která organizovala vigilii před synodou v Římě

Bratři Alois a Matthew z Taizé (v pořadí zprava)
Autor: www.taize.fr / Marija Poklukar

Taizé, Řím - Je to už 18 let, co se stal představeným komunity z Taizé katolík bratr Alois, který nahradil zakladatele komunity bratra Rogera. Ve světě, ale i v církvi došlo k mnoha změnám. Ty přinášejí nové náhledy na život komunit a křesťanů obecně, jak názory bratra Aloise popsal server Vatican News. Známé společenství se tak začalo modlit a hledat nového převora. Nakonec padla volba na bratra Matthewa, který je po celou dobu pobytu v Taizé pořád anglikánem, pocházejícím z Velké Británie. Předání služby proběhne 3. prosince, tedy první adventní neděli, uvádí stránky komunity z Taizé.

V souladu s Pravidly Taizé, podle nichž představený komunity jmenuje bratra, který bude po něm zajišťovat kontinuitu, letos bratr Alois předá po poradě se všemi bratry svou službu představeného bratru Matthewovi. Komunita z Taizé je známá svojí přitažlivostí pro mladé, ekumenicky smýšlející křesťany nejen z Evropy. Každoročně na přelomu roku pořádá setkání v některém evropském městě. Dvakrát proběhlo i v Praze.

Dřívější představitel komunity bratr Roger byl zabit, takže bude hlediskem i bezpečnost předávání. „V rodinné vizi našeho společného života nemá služba převora ani věkové hranice, ani předem stanovené časové limity,“ vyjádřil se Alois pro Vatican News. Některé věci jsou zkrátka důležitější. Svět se ale může dívat na fungování Taizé trochu zaostřeně. „Řekl jsem si však: je na mně, abych předal štafetu, až budu mít příležitost připravit tento přechod, aniž bych byl nucen nějakou naléhavou potřebou,“ dodal bratr Alois, který se narodil 11. června 1954 v Německu a v komunitě je už od roku 1974. Přestaveným se stal po smrti bratra Rogera 16. srpna 2005. Jeho nástupce Matthew se narodil 10. května 1965 a bratrem v Taizé je od roku 1986. V komunitě už je tedy dlouho, takže společné přemýšlení bratra Aloise spolu s celým společenstvím vedlo podle komunity k určité volbě jistoty. „Má veškerou mou důvěru, že zajistí kontinuitu a podnikne patřičné iniciativy, aby podnítil naši komunitu k životu podle intuice jejího zakladatele“.

Bratr Matthew, jinak civilním jménem Andrew Thorpe, bude mít oporu ve stovce svých bratří z třiceti zemí světa a každoročně může vítat desetitisíce mladých lidí a rodin všech vyznání. Bratr Roger, protestant ze Švýcarska, vytvořil komunitu Taizé v roce 1940 v typické vsi v Burgundsku s cílem „usmíření mezi rozdělenými křesťany a mezi oddělenými národy“. V této oblasti blízko demarkační čáry bratr zakladatel nejprve přivítal mnoho uprchlíků druhé světové války: hlavně Židy, různé válečné zajatce a taky bezprizorní děti. 

Bratr Matthew se zúčastnil i ekumenické modlitební vigilie, která předcházela současnému zasedání generálního shromáždění synody ve Vatikánu, a byla organizovaná právě komunitou z Taizé. Synodní proces v katolické církvi má potenciál přinést větší jednotu mezi křesťany, uvedl podle časopisu The Tablet Matthew v průběhu přípravy vigilie. Matthew byl přítomen i přípravného celoevropského synodálního setkání na jaře v Praze.

Jak se bratr Matthew vyjádřil: „Synodalita a ekumenismus jdou ruku v ruce. V rámci katolické církve již dnes existuje velké bohatství tradic, a je zde i naděje na širší společenství s těmi, kteří dnes nejsou součástí katolické církve. Bude jejich odlišnost také vítána? Přinese to i cesty tvořivosti... Jde o rozhovor v Duchu, což je metoda naslouchání, především na ekumenické cestě vzájemného pochopení…Lépe, než jako hlídače v muzeu křesťané můžou vidět sami sebe jako šlechtitele krásné zahrady,“ cituje budoucího představeného z Taizé The Tablet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)