Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Schwarzenbergova rakev bude vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem, pohřeb bude v katedrále

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 15. listopadu 2023 0:07
Schwarzenbergova rakev bude vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem, pohřeb bude v katedrále

Karel Schwarzenberg
Autor: TOP09.cz

Praha - Rakev zesnulého bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora a hradního kancléře Karla Schwarzenberga bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Rodina přijala nabídku ústavních činitelů na možnost pohřbu se státními poctami. Uskuteční se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne, sdělil ČTK asistent někdejšího ministra zahraničí Filip Šťastný.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let. "Rodina s vděkem přijala a děkuje tímto za všechny kondolence a projevy soustrasti," uvedla rodina na síti X.

Liturgii při posledním rozloučení bude předsedat pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude Tomáš Halík, řekl dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz. Halík uvedl, že si Schwarzenberg přál poslední rozloučení v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora, kam pravidelně chodil. Z kapacitních důvodů to však nebylo možné. Rodina zatím neoznámila místo posledního spočinutí bývalého ministra, spekuluje se o hrobkách schwarzenberského rodu, nejčastěji té u zámku Orlík.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Podrobnostmi posledního rozloučení by se mohla ve středu zabývat vláda, řekl dnes šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

V Černínském paláci, Poslanecké sněmovně, Senátu či Knihovně Václava Havla se mohou lidé o své vzpomínky na Schwarzenberga podělit v kondolenčních knihách. Poslanci uctili Schwarzenbergovu památku v úvodu dnešní schůze minutou ticha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)