Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do katedrály sv. Víta bude na Schwarzenbergův pohřeb vstup jen s pozvánkou

Domácí zpravodajství / / ČTK / 30. listopadu 2023 14:59
Do katedrály sv. Víta bude na Schwarzenbergův pohřeb vstup jen s pozvánkou

Karel Schwarzenberg
Autor: TOP09.cz

Praha - Do katedrály svatého Víta bude příští sobotu při pohřbu bývalého šéfa diplomacie, poslance či senátora Karla Schwarzenberga vstup jen s pozvánkou. Na webu to dnes uvedlo pražské arcibiskupství. Veřejnost bude mít možnost pohřební liturgii sledovat v přímém přenosu České televize a na velkoplošné obrazovce poblíž katedrály.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Jeho rakev bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem. Pohřeb se uskuteční v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne.

Arcibiskupství dnes uvedlo, že po "náročném plánování a těžkém zvažování" padlo rozhodnutí, že celá katedrála bude vyhrazena pouze pro pozvané a bude podléhat zvláštnímu režimu. "Zúčastnit se tedy mohou jen ti, kterým bude od rodiny zesnulého doručena písemná pozvánka a parte," uvedlo arcibiskupství. Doplnilo, že na seznam pozvaných nemá žádný vliv. Zájemci mohou pohřební liturgii sledovat na velkoplošné obrazovce poblíž katedrály.

Rodina bývalého politika dříve uvedla, že přijala nabídku na možnost pohřbu se státními poctami. Mši při posledním rozloučení bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík. "Na základě vzájemné dohody arcibiskupství zajišťuje při posledním rozloučení oblast liturgickou, stát a rodina pak oblast protokolární," uvedlo arcibiskupství.

Podle serveru Seznam Zprávy dostaly pozvánku například bývalé ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová a Hillary Clintonová. Pohřeb příští týden doprovodí také akce v pražském paláci Lucerna. Bude zahrnovat hudební vystoupení či výstavu fotografií ze Schwarzenbergova života.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)