Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Žehnání homosexuálním párům nesmí být dlouhé a před oltářem, uvedl Vatikán

Ze světa / kir / ČTK / 4. ledna 2024 18:35
Žehnání homosexuálním párům nesmí být dlouhé a před oltářem, uvedl Vatikán

Bohoslužba pro LGBTQ+ katolíky v Praze
Autor: info.dingir.cz / Ruth Jochanan Weiniger

Vatikán - Žehnání homosexuálním párům a párům žijícím mimo manželství smí trvat jen několik málo vteřin a nesmí se uskutečnit před oltářem. Dnes to uvedl Vatikán, který tak upřesnil svůj prosincový dokument Fiducia Supplicans, ve kterém tato žehnání povolil. Podle agentury Reuters je dnešní dokument snahou uklidnit tu část katolické církve, která přijala prosincový krok s nelibostí.

Už v prosinci Vatikán uváděl, že žehnání párům, které žijí mimo církevní manželství, se nesmí podobat svatbě a že akt neznamená, že katolická církve tento způsob soužití schvaluje.

Dnes Vatikán vyjasnil některé konkrétní aspekty aktu žehnání. Podle tiskového prohlášení, o kterém referují vatikánská média, by mělo být žehnání velmi stručné a trvat maximálně několik vteřin. Podle instrukcí Vatikánu se tato žehnání nemají konat před oltářem či na jiném významném místě v kostele. Vatikán dále uvedl, že žehnání párům mimo katolické manželství nemá mít formu obřadu.

Podle agentury Reuters je dnešní prohlášení reakcí Vatikánu na nesouhlasná stanoviska, která zazněla od církevních hodnostářů po vydání dokumentu Fiducia Supplicans. Odmítavá stanoviska zazněla například z některých afrických států, z Polska či Kazachstánu. V reakci na vyjádření některých biskupů a biskupských konferencí však Vatikán tvrdí, že dokument Fiducia Supplicans není kacířský ani není v rozporu s katolickou církví.

Vatikán v dnešním prohlášení uvádí, že biskupové mohou akt žehnání přizpůsobit místním zvykům a situacím. Nerozumně mohou žehnání působit například v afrických zemích, kde je homosexualita trestána vězením či smrtí. Obvykle by ale postoj biskupů neměl spočívat v "naprostém odepření" žehnání párům mimo katolické manželství.

Dokument Fiducia Supplicans však nemění základní stanovisko katolické církve, které nadále považuje manželství za "výlučný, stabilní a nerozlučitelný svazek mezi mužem a ženou". Prosincový dokument však podle agentury AP mění postoj Vatikánu z roku 2021, který odmítal žehnání homosexuálním párům, které někteří kněží již prováděli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)