Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve zcela zaplněné katedrále v Plzni zahájili věřící se svým biskupem synodu

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 8. ledna 2024 1:19
Ve zcela zaplněné katedrále v Plzni zahájili věřící se svým biskupem synodu

Zahájení diecézní synody v Plzni (7. ledna 2024)
Autor: www.bip.cz / Soňa Pikrtová

Plzeň - V neděli 7. ledna na svátek Křtu Páně byla při bohoslužbách ve farnostech v plzeňské diecézi zahájena diecézní synoda, Ve zcela zaplněné katedrále sv. Bartoloměje slavil liturgii biskup Tomáš Holub a společně s ním také apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, emeritní plzeňský biskup František Radkovský a opat trapistického kláštera v Novém Dvoře Dom Samuel, uvádí se na stránkách plzeňské diecéze římskokatolické církve. Homilii připravil nuncius Okolo.

Biskup Holub již na podzim jmenoval synodní tým, který mu bude asistovat v přípravě a v průběhu diecézní synody, a to ve složení Petr Hruška, Jana Černá a Jindřich Fencl.

Podle biskupství bude tento synodní tým spolupracovat s širší pracovní skupinou složenou „z kněží a ostatních věřících, kteří vynikají pastorační prozíravostí a odbornou způsobilostí... a odrážejí rozmanitost charismat a služeb Božího lidu v diecézi“, jejímž úkolem bude pomáhat biskupovi zejména při organizaci a přípravě synody. 

Diecézní synoda naváže na výstupy z diecézní fáze světové synody o synodalitě a výstupy z této celosvětové synody se pak také nechá inspirovat. Předpokládá se, že synoda potrvá přes dva roky. Přesný termín jejího závěru v roce 2026 závisí na tom, k čemu během prvních dvou let v diecézi dospějí.

Synoda bude probíhat ve třech etapách, vždy započatých nasloucháním a rozhovory v celé diecézi a završených generálním shromážděním delegátů. "Během této doby stihneme tři společná víkendová setkání všech více než sta zvolených zástupců, ale také vzájemné naslouchání, modlitby a diskuze. Jejich dějištěm se stanou, jak věřím, vaše farní společenství, vaše rodiny i všechna další místa, kde se snažíme v plzeňské diecézi žít svoji víru v bdělosti, ale i místa, kterých jsme si doposud příliš nevšímali!," uvedl biskup Holub ve svém pastýřském listě k zahájení synody na začátku adventu.

V tomto listě nastínil také tři otázky, na které budou věřící během diecézní synody hledat odpovědi.  V té první se chtějí ptát na to, jaké způsoby hlásání evangelia se osvědčily, aby bylo možné svědčit o bezpodmínečné Boží lásce ke každému člověku, na co se má klást důraz a co lze změnit nebo úplně vynechat.

Druhá otázka se má zabývat rozmístěním kněží, jáhnů a pastoračních spolupracovníků a spolupracovnic tak, aby se v dalších deseti letech všem, celému církevnímu společenství v diecézi, kněžím, jáhnům i ostatním věřícím společně dobře žilo a aby byli společně znamením Boží blízkosti pro všechny. A to i s počtem aktivních kněží, který bude v budoucnu zásadně menší, než je ten současný.

Třetí otázka má být také velmi praktická. Týká se financování všeho toho, pro co se věřící rozhodnou v odpovědích na předchozí dvě otázky.

Biskupství vítá, když budou věřící o tomto záměru diskutovat i mezi sebou, na vikariátních konferencích či ve  farnostech.

Kompletní informace o diecézní synodě, kontakty, dokumenty, materiály i organizační záležitosti jsou k dispozici na novém webu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 109)