Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V londýnské synagoze, kde slouží česká rabínka, mají stovky svitků Tóry z Československa

Ze světa / kir / ČT, ČRo, red. / 5. února 2024 12:03
V londýnské synagoze, kde slouží česká rabínka, mají stovky svitků Tóry z Československa

Ilustrační foto: svitek Tóry
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Londýn -

Před 60 lety dorazily do londýnského Kent House dva kamiony se stovkami svitků Tóry, které před válkou patřily židovským komunitám v Čechách a na Moravě, ale v 60. letech je do Londýna prodal za tehdejších 30 tisíc dolarů československý stát. Pergamenové svitky pak byly restaurovány a zapůjčeny do židovských komunit po celém světě - od Aljašky po Jižní Afriku. Obce svazek vracet nemusí, dokud budou existovat. U příležitosti tohoto výročí se konala slavností bohoslužba za přítomnosti předsedkyně senátu Markéty Pekarové Adamové. O slavnosti informovala Česká televize

Aby se Tóra mohla používat při liturgii, musí být úplně v pořádku. Svazky, které zrestaurovat šly, proto slouží v mnoha židovských komunitách po světě. Ty, které byly příliš poškozené, zůstaly podle ČT v Londýně a jsou uloženy ve Westminsterské synagoze. Ta se také nachází v historické budově Kent House. Podle české rabínky Kamily Kopřivové, která v této synagoze slouží, se dostaly svitky do Londýna proto, že socialistický stát v Československu potřeboval valuty.

Tóra zahrnuje pět knih Mojžíšových. Svitek Tóry napsaný přesně daným způsobem na pergamenovém pásu, který je obvykle 30 metrů dlouhý, je nejvýznamnějším náboženským předmětem judaismu.

Tóry, které se dostaly až do Londýna a pak dále do světa, byly shromážděny za druhé světové války v Židovském muzeu v Praze. Jednalo se celkem o 1800 svitků z obcí, které byly rušeny a jejich členové odváženi do koncentračních táborů.

Westminsterská synagoga patří progresivní židovské komunitě. Proto zde může jako rabínka sloužit i žena, což není možné v ortodoxních židovských obcích. Kamila Kopřivová je navíc první česká rabínka. Podle Kopřivové je v Londýně ale rabínek spousta a nikdo to moc neřeší nebo to nevnímá jako něco mimořádného, jak uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas, kde představila i svoji knihu Rabínka v zácviku

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)