Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gruzínka si má odpykat pět dní za mřížemi za útok na ikonu se Stalinem

Ze světa / kir / ČTK, red. / 5. února 2024 12:27
Gruzínka si má odpykat pět dní za mřížemi za útok na ikonu se Stalinem

Ikona s vyobrazením Stalina
Autor: FB / Ilia Chigladze

Tbilisi - Gruzínský soud odsoudil k pěti dnům za mřížemi ženu, která potřísnila barvou pravoslavnou ikonu s vyobrazením sovětského diktátora Josifa Stalina. Její čin vyvolal minulý měsíc v hlavním městě Tbilisi velké pobouření a protesty, uvedla agentura Reuters. "Nezastraší mě, boj pokračuje a z vězení odhalím nezákonnost!" prohlásila podle místních médií Nata Peradzeová. 

Po vynesení verdiktu policie zadržela odsouzenou aktivistku v jejím domě. Peradzeová během zatýkání označila své uvěznění za úlitbu náboženským radikálům a uvedla, že se hodlá proti verdiktu odvolat, napsal server Gruzija online. Dodal, že aktivistka byla k pěti dnům vězení odsouzena v gruzínské obdobě správního řízení za drobné výtržnictví.

Peradzeová v tbiliské katedrále potřísnila modrou barvou ikonu, která na jednom z vedlejších obrázků zachycuje, jak pozdější ruská světice Matrona Moskevská (občanským jménem Matrona Nikonovová) žehná za druhé světové války Stalinovi, narozenému v Gruzii, zapřisáhlému ateistovi, který v Sovětském svazu potlačil náboženství, poznamenala agentura Reuters. Aktivisté pravoslavné církve a věřící se domáhali, aby úřady stíhaly aktivistku za trestný čin, za který by mohla být odsouzena do vězení na delší dobu, protože podle nich útokem na ikonu urazila věřící.

Na ikoně svaté Matrony Moskevské je vyobrazení Stalina jen jako malý detail, proto je zřejmě stále vystavována. Není tak primárně uctívána kvůli Stalinovi. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)