Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel nejznámější politický vězeň v Rusku Alexej Navalnyj. Lidé jsou zatýkáni za položení květin

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 16. února 2024 12:30
Zemřel nejznámější politický vězeň v Rusku Alexej Navalnyj. Lidé jsou zatýkáni za položení květin

Alexej Navalnyj na nástěnné malbě v Petrohradu. Později byla úřady přemalována
Autor: www.facebook.com/soboll.ru/

Moskva - V ruské trestanecké kolonii zemřel jeden z nejznámějších politických vězňů Alexej Navalnyj. Podle agentury Nexta to oznámila ruská vězeňská služba. Informaci na síti X potvrdil i zpravodaj Lidových novin v Moskvě Jiří Just.

Právník Alexej Anatoljevič Navalnyj se narodil  4. června 1976, od roku 2009 byl známý jako kritik korupce v Rusku a také režimu Vladimira Putina. Podílel se na organizování demonstrací a psal články do ruských periodik. 

Několikrát byl na něj podniknut chemický útok nebo byl otráven. 20. srpna 2020 muselo kvůli akutnímu zhoršení jeho zdravotního stavu nouzově přistát letadlo, kterým cestoval z Tomsku do Moskvy. Podle své mluvčí Kiry Jarmyšové byl otráven; byl v bezvědomí a byl převezen na jednotku intenzivní péče v Omsku.  Tam mu lékaři zachránili život rychlým podáním atropinu. Ruské úřady nezahájili vyšetřování a vedoucí lékař později náhle zemřel. O dva dny později byl převezen na léčení do Německa, kde potvrdili otravu novičokem. Do Ruska se po vyléčení dobrovolně vrátil v lednu 2021, kde byl zatčen ještě na letišti.

V roce 2021 odsoudil moskevský soud Navalného ke 3,5 letům odnětí svobody. V březnu 2022 byl odsouzen k dalším 9 letům vězení. Naposledy byl odsouzen dokonce na 19 let. Většinu času ve vězení strávil na samotce.

Navalnyj držel ve vězení několikrát hladovku a nebyl v dobrém zdravotním stavu. Stěžoval si na nedostatek lékařské péče. Nakonec zemřel v trestanecké kolonii až za polárním kruhem ve městě Charp v Arktidě na severu Uralu, kam byl převezen z věznice od Moskvy v prosinci minulého roku.

Po celém Rusku začali lidé spontánně přinášet květiny na pietní místa. Úřady je ale zatýkají a místa s květinami a svíčkami ničí. Zatčeno bylo již přes 400 lidí, kteří jsou v rychlém rozhodnutí soudu posíláni i na 15 dní do vězení. Redaktor ČT Michal Kubal pak na sítí X sdílel zprávu, že byl dokonce zatčen pravoslavný kněz, který chtěl za Navalného sloužit zádušní liturgii. Po svém zatčení utrpěl mozkovou příhodu a musel být převezen do nemocnice. V pondělí s ním měl proběhnout soud.

Jak napsal server Meduza, ani po více jak 24 hodinách od Navalného smrti jeho rodina a právníci neví, kde se nachází tělo zesnulého a žádají urgentně o jeho vydání. K jejich žádosti se připojily již tisíce Rusů.

Kvůli Navalného smrti se sešli lidé i v Praze před ruským velvyslanectvím. V neděli 18. února od 15 hodin se zde uskuteční Modlitba za Ukrajinu, jako pochod od velvyslanectví Ukrajiny k velvyslanectví Ruska. Vystoupí Pavel Kosatík, zástupci z Humanitárního střediska Diakonie ČCE. Modlitby pronesou evangeličtí faráři Tomáš Trusina a Mikuláš Vymětal. Na plot kolem velvyslanectví Ruska účastníci demonstrace vyvěsí obrázky, které namalovaly děti z Ukrajiny. 

Matka Navalného ve videu natočeném přímo před věznicí řekla, že je již pátý den od úmrtí a ona stále nemohla vidět tělo svého syna. Osobně proto požádala prezidenta Putina, aby ji ho vydal k důstojnému pohřbu. Ruské úřady nicméně oznámily, že tělo bude rodině vydáno nejdříve za 14 dní. Během této doby bude provedeno chemické zkoumání, uvádí ruský nezávislý server Meduza. Manželka Julie pak ve svém emotivním prohlášení mimo jiné uvedla, že nechtějí rodině tělo vydat dříve, než z něj vyprchají jedovaté stopy novičoku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)