Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před padesáti léty zemřel Kardinál Štěpán Trochta, který vzdoroval dvěma totalitním režimům

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. dubna 2024 20:44
Před padesáti léty zemřel Kardinál Štěpán Trochta, který vzdoroval dvěma totalitním režimům

Štěpán Trochta jako litoměřický biskup kolem roku 1970
Autor: Wikimedia.org

Litoměřice - Před 50 lety, 6. dubna 1974, zemřel po dlouhotrvajících policejních výsleších a šikanách v Litoměřicích někdejší litoměřický biskup a pozdější kardinál Štěpán Trochta. Kardinálem byl Trochta od roku 1969, ale s ohledem na situaci v komunistickém Československu to Vatikán zveřejnil teprve v roce 1973. Životní pouť tohoto vysokého církevního hodnostáře v sobě zahrnovala i roli diplomata, vychovatele, vězně i dělníka.

Štěpán Trochta se narodil 26. března 1905 ve valašské vesnici Francova Lhota. Po první světové válce odešel studovat na arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, matčina nemoc jej však přinutila studia přerušit. Později jej zájem o kněžské povolání přivedl do salesiánského učiliště v Itálii. Ve studiích pokračoval na turínské teologické univerzitě a v roce 1932 byl vysvěcen na kněze.

Za druhé světové války jej pomoc ohroženým účastníkům odboje a židovským spoluobčanům stála nejprve zatčení a transport do Terezína a poté tříletý pobyt v nacistických koncentračních táborech Mauthausen a Dachau. Po válce se vrátil do čela pražského saleziánského ústavu a v roce 1947 ho papež Pius XII. jmenoval sídelním biskupem litoměřické diecéze.

V roce 1951 biskup Trochta pod tlakem podepsal slib věrnosti republice. V té době byl internován ve svém litoměřickém sídle a ke složení slibu byl násilně odvezen. O tři roky později byl za údajnou protistátní činnost odsouzen k pětadvacetiletému žaláři. Postupně prošel vězením v Leopoldově, v Praze-Ruzyni a na Pankráci a Valdicemi. Z komunistických věznic vyšel na základě amnestie v roce 1960 a poté pracoval jako stavební dělník a údržbář. Plné rehabilitace se dočkal až v roce 1968, kdy se také znovu ujal biskupského úřadu v litoměřické diecézi. O rok později jmenoval papež Pavel VI. biskupa Trochtu kardinálem.

Těžce nemocný kardinál musel čelit odposlechům, zabavování písemností a nátlaku ze strany totalitních institucí dohlížejících na činnost církve. Po jednom z vyčerpávajících jednání s krajským církevním tajemníkem Trochta 6. dubna 1974 v Litoměřicích zemřel. Trochtova pohřbu se zúčastnil podle údajů Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) i krakovský arcibiskup, kardinál a budoucí papež Karol Wojtyła, který jej v krátkém improvizovaném projevu nad rakví označil za mučedníka. V roce 1992 obdržel kardinál Trochta posmrtně Řád T. G. Masaryka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)