Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Konference, průvod i liturgie připomene 50 let od smrti kardinála Berana

Domácí zpravodajství

Konference, průvod i liturgie připomene 50 let od smrti kardinála Berana

ČTK / 1. 3. 2019 15:51

K 50. výročí úmrtí kardinála Josefa Berana se v Praze v květnu uskuteční mezinárodní konference Kardinál Beran a jeho doba. V souvislosti s výročím Beranova úmrtí v italském exilu se bude konat také slavnostní průvod, bohoslužba a přednáškový program. Kardinál Beran se stal kvůli své dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa.

Domácí zpravodajství

Senát velkou většinou odmítl zdanění peněžitých náhrad církvím. Proti byla i řada senátorů za ČSSD

ČTK / 27. 2. 2019 17:48

Senát velkou většinou odmítl zdanění peněžitých náhrad církvím. Proti byla i řada senátorů za ČSSD Senát podle očekávání odmítl návrh KSČM na zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Proti se dnes během tříhodinového projednávání postavili nejen zástupci nevládních stran, kteří mají v horní komoře většinu, ale i vládní ČSSD. Novelu o majetkovém vyrovnání státu s církvemi hodlá opozice napadnout u Ústavního soudu, pokud Sněmovna senátní veto přehlasuje.

Ze světa

Halík a Zulehner předali papeži Františkovi otevřený dopis na podporu jeho reformního úsilí

Vlastní zpráva / 27. 2. 2019 12:01

Halík a Zulehner předali papeži Františkovi otevřený dopis na podporu jeho reformního úsilí Tomáš Halík s rakouským teologem Paulem Zulehnerem předali ve středu 27. února ve Vatikánu papeži Františkovi otevřený dopis na podporu jeho reformního úsilí. Tento dopis podepsalo přes 75 000 signatářů, mezi nimi 2 400 profesorů teologie a osobností veřejného života z pěti kontinentů. Tomáš Halík se v Římě radil o dalším postupu také s blízkými spolupracovníky papeže Františka.

Ze světa

Velký pátek po dlouhé debatě nebude v Rakousku svátkem

ČTK / 27. 2. 2019 1:33

Velký pátek po dlouhé debatě nebude v Rakousku svátkem Velký pátek bude v Rakousku běžným pracovním dnem pro všechny občany, každý bude mít ale nárok vzít si dovolenou a ze dne, kdy si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista, si tak udělat „osobní svátek“.

Ze světa

Australský kardinál Pell zneužíval podle soudu chlapce

ČTK / redakce / 26. 2. 2019 14:14

Australský kardinál Pell zneužíval podle soudu chlapce Australský kardinál George Pell zneužil dva chlapce. Podle dnešních zpráv tiskových agentur se na tom shodla porota australského soudu. Sedmasedmdesátiletému Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí až 50 let vězení.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)