Básnická sbírka Josefa Mlejnka Pastvina, která se počátkem tohoto roku objevila na trhu, je zajímavý filozoficko-teologický pohled do duše autora. Josef Mlejnek, básník, esejista a překladatel zaujme aktuálností svých textu, které jsou skoro dvacet let staré.

Při pročítání jeho veršů jsem marně hledal přirovnání k nějakému křesťanskému básníkovi. Jeho unikátnost je v ladném spojení veršů a biblických obrazů. Málokomu se povedlo tak básnicky čistě skloubit motiv obyčejné práce v zajímavou báseň.

Sbírka je rozdělena do dvou částí. První část se jmenuje Pastvina. Většinou básní v této části prochází motiv přírody. Ty zasvěcenější by mohli říci, že je v ní cítit odraz Vrchoviny.

Druhá část nazvaná Mořská nemoc patří do obálky osobní poezie. Onou "mořskou nemocí" je zde neznačen denní obraz člověka ve světě. Zde bych rád upozornil na báseň Dětství. Každý z něho máme nějakou vzpomínku, která nám zůstala a zůstane na paměti po celý život. Vyjádření této myšlenky v Mlejnkově pojetí mi přijde vystihující.

Josef Mlejnek je současný katolický autor, který je obdařen zralou metaforičností přístupnou komukoliv, kdo je schopen prožít duchovní úroveň básně. Pastvinu "duše" mohu jenom doporučit.

Autor je básník, esejista, kritik a novinář žijící na Vysočině.

Josef Mlejnek: Pastvina. VETUS VIA, Brno, 2000.