Už šesté album (páté studiové) v květnu vydala pražská kapela Asonance, která se věnuje především úpravám skotských a irských lidových písní. Na novince s názvem Alison Gross najdete mimo jiné umělý bílý spirituál Davidův nářek (Davids Lamentation), rozvernou irskou lidovou Říkají, že ďábel zdech (Some Say The Devil Is Dead) a také krásné balady, například protiválečnou Zelené francouzské pláně (No Mans Land) nebo skotskou lidovou Tesař (The House Carpenter) s poučným koncem o tom, že kdo podvádí manžela, přijde do pekla. Více informací hledejte na: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~rokyta/asonance/diskogr/album5.htm.

První sólové album Slávka Klecandra z Oborohu, už pár týdnu natočené, konečně vyjde. Na pultech obchodů by se mělo objevit začátkem června a bude možné si je objednat přímo u vydavatelství Forst na adrese forst@prelouc.cz, přičemž první měsíc se prý nebude účtovat poštovné. Ačkoli Slávek neměl úspěch ve finále Zahrady písničkářů v Kuřimi a na "velkou" Zahradu do Náměště na Hané nepostoupil, zahraje si na jiném prestižním folkovém festivalu, na Mohelnickém dostavníku.

Tento festival letos proběhne ve dnech 1. - 3. září a koná se tradičně v Městských sadech v Mohelnici na Šumpersku. Součástí festivalu je nedělní katolická bohoslužba v 7.30 h, po níž následuje Koncert Radia Proglas. Na něm vystoupí právě Slávek Klecandr, Black Uganda Choir, Cymbelín (který bude hrát i při mši) a Natalika.

V brněnském studiu Českomoravské křesťanské rozhlasové misie TWR vzniklo první album košické kapely Another Dimension. Album se jmenuje stejně jako kapela a potěší především rockové fanoušky. Texty jsou sice "křesťanské", ale neotřelé. Zajímavý je také nenápadný booklet z recyklovaného tvrdého papíru.

V neděli 11. června proběhne v kostele svatého Petra a Pavla v Borovnici u Čechtic festival Borovnická věž. Na programu je vystoupení schol (od 10.30 h), mše svatá (od 11.00 h) a vystoupení folkových a rockových kapel (od 13 h). Vystoupí zde například skupiny X. E. T., Českej chleba, Bambinice di Čechtice, Voice Of Cathedral, Cytoplazma a další. Informace hledejte na stránce http://www.mujweb.cz/kultura/chleba/.

Hudební vydavatelství Rosa navázalo na svůj předloňský vydavatelský počin Vánoce v českých kancionálech. Na trhu se totiž objevilo CD/MC s názvem Tebe, Bože, chválíme s podtitulem Nejznámější písně z křesťanských kancionálů. Reprezentativní výběr českých chvalozpěvů nahrála a nazpívala skupina Canticum novum pod vedením Františka Fialy.

Šestý ročník festivalu křesťanských rockových skupin Zemětřesení proběhne v sobotu 24. června v Říčanech u Prahy. Přehlídka kapel se uskuteční pod širým nebem u koupaliště a restaurace Na Jurečku, začátek je ve 13 h. Účast přislíbily například tyto soubory: Českej chleba, 1613, Bez iluze, Původní Bureš, Eben-Ezer, Inside a možná se objeví i zahraniční host!

Honzu Hučína můžete znát ze skupiny Medart, dříve Pramínek, která se kromě dalších žánrů věnovala ve velké míře také spirituálům. Po loňském vystoupení na festivalu Zahrada kapela neoficiálně ukončila činnost a od té doby o ní není slyšet. Honza však v současné době zkouší acapellové zpívání se souborem Pětník. Několik nahrávek na ukázku nabídl Radiu Proglas a TWR a prý už má připraveny další. Pětník by měl vystupovat na finále Porty v Plzni na začátku července.

Na značce AlCi vydala své druhé album brněnská folková skupiny Mošny. Deska se jmenuje Hlasy v nás a najdete na ní například svéráznou verzi příběhu z knihy Soudců Vlasy aneb Apokryf o Samsonovi a Dalile. Album má v distribuci i křesťanské vydavatelství Rosa.

Křesťanský písničkář Pavel Kantor, který před dvěma lety natočil kazetu písniček pro děti Křesťanská zoologie, zavzpomínal na dobu totality, kdy s několika přáteli působil v pololegální kapele Orion. Dochované nahrávky Orionu z roku 1982 vydal ve vlastním vydavatelství Patmos Recording na albu s názvem Memory.

A ještě něco na závěr. Za pár dní vyjde nové studiové album skupiny Folk Team s názvem Velký prachy. Pokud se k němu dostanete, poslechněte si sugestivní píseň Julie. Tak silný text člověk jen tak neuslyší!

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.