Mladá dívka, která se stala tragickým symbolem války ve Vietnamu, když byla vyfotografovaná, jak nahá prchá před napalmovým bombovým útokem, je dnes matkou dvou dětí a svědčí o Bohu a jeho milosti a uzdravující moci.

Kim Phuc, snímek které dostal v roce 1972 nejprestižnější novinářské ocenění – Pulitzerovu cenu, je dnes velvyslankyní dobré vůle Spojených národů a věří, že Bůh používá hrůzy války, kterými prošla, k tomu, aby přinášela mír jiným. Listu Montreal Gazette minulý týden řekla, že se modlí každý den „za mír…za moudrost…aby lidé měli lásku.“

Phuc hovořila v rozhovoru o svém novém životopise, ve kterém vypráví příběh o obnovení vypálených vesnic, o komunistickém životě ve Vietnamu a její konverzi ke křesťanství, stejně jako o kontroverznostech doprovázejících její snímek pořízený fotografem Nickem Utem..

Phuc bylo devět let, když 8. června 1972 zasáhl její vesnici Trang Bang blízko Saigonu (dnes Ho-čiminovo město) napalmový útok. Napalmové bomby okamžitě zapalovaly vše, co mohlo jen trochu hořet. Strhla své hořící šaty, běžela po silnici dolů a strašlivě přitom křičela. Tento obraz hrál následně svou úlohu v jejím intenzivním volání po ukončení války.

Phuc následně podstoupila měsíce léčení, ale mnohem horší byla bolest duševní. Ta zmizela, až když se stala křesťankou. Phuc řekla pro Montreal Gazette, že skrze modlitbu našla „uzdravení mého srdce zevnitř“. Zřekla se Caodai, což je regionální víra ve Vietnamu a díky katolickému příteli se stala křesťankou.

Používána jako symbol propagandy komunistickou vládou, odešla studovat na Kubu, kde potkala svého vietnamského manžela. Pár navštívil Moskvu a na své zpáteční cestě emigroval v roce 1992 do Kanady. Dnes žije v městě Ajax v provincii Ontario se dvěma syny.

Její životopisec Dense Chong navštívil Vietnam, aby natočil rozhovor s jejími rodiči pro knihu Dívka na snímku: Příběh Kim Phuc a fotografie, který změnil směr vietnamské války. Phuc mu řekla: „Byl to oheň z bomb, který spaloval mé tělo. Bylo uměním doktorů, že obnovili moji kůži. Ale dalo to sílu Boží lásce uzdravit mé srdce.“

Mluvčí UNESCO Phuc navštíví tento týden 10. Mezinárodní sympozium o obětech válek v Montrealu, kde přednese projev. Když byla v roce 1996 pozvána na tryznu do Památníku obětem vietnamské války ve Washingtonu, D. C., byla to událost, která vedla k její konverzi.

Použito materiálů agentury Charisma News Service