Některá obvinění, která vznesl kardinál Miloslav Vlk proti Magazínu ChristNet.eu nebo Diskuzím ChristNet.eu nejsou dle názoru představenstva ChristNet.eu přesná. Rádi bychom proto podali svůj pohled na celou věc.

  1. Není pravda, že jsme jednostraně informovali o kauze patera Merty, protože:
    • ihned ve středu, kdy celý případ začal, hovořil telefonicky Robert Němec, šéfredaktor Magazínu ChristNet.eu, s tiskovým mluvčím arcibiskupa Graubnera P. Petrem Gattnarem. Co mu řekl, použil také ve svém článku,
    • na Olomoucké arcibiskupství byly opakovaně zasílány e-maily se žádostmi o odpovědi týkající se této kauzy. Ani na jeden e-mail nepřišla odpověď,
    • v pondělí se Robert Němec osobně vypravil na Olomoucké arcibiskupství, aby si vyžádal stanovisko k rozhovoru s Václavem Novákem, ještě před jeho zveřejněním. Opět hovořil s Petrem Gattnarem, ten mu ale sdělil, že se k tomu arcibiskupství nebude vyjadřovat. Robert Němec tedy požádal o krátké slyšení u arcibiskupa Graubnera. To mu ale nebylo umožněno.

      Jestliže zde ale nebyla ochota ze strany Olomouckého arcibiskupství s námi komunikovat, nemůže být Magazín ChristNet.eu nikým obviňován z jednostranosti.

    • Magazín ChristNet.eu ihned po přijetí zveřejnil stanovisko tiskového střediska ČBK Ing. Kosíka k celé kauze. O tomto stanovisku navíc s předstihem informoval ve zvláštní zprávě,
    • na Olomoucké arcibiskupství byly vždy s dostatečným předstihem zasílány články o kauze, které měly vyjít další den, aby mohlo případně reagovat. Jen v jednom případě byl článek zaslán jen několik hodin před zveřejněním,
    • Magazín ChristNet.eu rovněž několikrát zveřejnil odpovědi arcibiskupa Graubnera, které poskytl Českému rozhlasu,
    • na Magazínu ChristNet.eu vycházejí v rubrice Areopag i články, které se zastávají arcibiskupa Graubnera.
  2. Co se týče našeho aprílového článku, věříme, že si křesťané dokáží dělat srandu i sami ze sebe. Kvůli Agentuře WD v Lidových novinách nebo Objevu v Magazínu MF DNES se jistě také nikdo neuráží a nikdo to nebere vážně. Dovolujeme si upozornit, že uvažujeme o zřízení speciální rubriky, kde by pravidelně vycházely články podobného druhu.
  3. Zasahovat do Diskuzí ChristNet.eu není, až na absolutní výjimky, možné z filozoficko-etického, ani technického důvodu.
    • V prvé řadě chceme, aby se Diskuze ChristNet.eu staly otevřenou platformou pro svobodný dialog. Proto je necenzurujeme. Kdyby lidé věděli, že si nemohou dovolit říct cokoli, báli by se otevřeně říkat, co si myslí. A strachu již bylo dost.
    • Nejsme si vůbec jisti, zda máme právo zasahovat do svobody vyjadřování a exponování lidí, kterým to bylo jednou umožněno. Jednou je zde daná svoboda projevu garantovaná Listinou základních lidských práv a svobod a Diskuze ChristNet.eu jsou jen médiem, které tuto svobodu umožňuje. Stejně jako nemůže být Český Telecom odpovědný za hovory, které jsou uskutečněné v jeho síti, nemůžeme být ani mi odpovědní za příspěvky v Diskuzích ChristNet.eu.
    • Diskuze ChristNet.eu vyjadřují realitu minimálně jisté části křesťanství v České republice. Bylo by dle nás neetické deformovat tento obraz jakousi cenzurou. Pokud se někdo nechce dívat na tento obraz, nemusí. Naopak ale budeme rádi, když otec kardinál bude jako správný křesťan posvěcovat Diskuze ChristNet.eu svou přítomností.
    • Nejsme natolik moudří, abychom vždy věděli, co je etické a co není. Proto jsme připraveni zasáhnout jen ve vyloženě hrubě nemorálních případech.
    • Z čístě technického hlediska je také nemožné kontrolovat příspěvky na Diskuzích ChristNet.eu. Denně tam přibývá tolik příspěvků, že bychom museli mít jednoho člověka, který by nedělal nic jiného, než kontroloval příspěvky. Což je pro nás finančně neúnosné.
  4. Zajímalo by nás, proč si otec kardinál myslí, že soukromé médium musí být bulvární nebo mít bulvární charakter (tak to doslova vyplývá z uvedené věty). Dále by nás zajímalo, jaká je dle otce kardinála vůbec definice bulváru. Věříme, že zajímavé, přitažlivé a sledované zpravodajství ještě nemusí být bulvární. Bulvární totiž být nechceme.
  5. Jsme rádi, že nám vyroste další kvalitní konkurence. V konečném důsledku to totiž povede k zlepšení nabídky pro zákazníka. ČBK děkujeme za aktivitu v této oblasti a přejeme jí při budování internetového situ hodně úspěchů.
Děkujeme otci kardinálu Miloslavu Vlkovi za čas, který si na nás našel, a těšíme se na další vzájemnou spolupráci.

Tato tisková zpráva byla projednána na on-line zasedání představenstva ChristNet.eu a Robert Němec byl pověřen její publikací.