Vážení přátelé,

když jsme zakládali sdružení ChristNet.eu, které provozuje sity ChristNet.eu a Katolík.cz, nežádali jsme po nikom peníze na rozjezd. Dělali jsme to z nadšení, spolehli se na Boha a řekli si, že když se budeme křesťanům líbit, jistě nás finančně podpoří. Z vlastních prostředků jsme tedy dotovali provoz a doufali, že když mohou křesťané přispívat miliony na opravu církevních památek po celé republice, jistě by se taky našlo něco pro nás. Protože jinak nemůže ChristNet.eu dlouhodobě fungovat. Abychom mohli dále fungovat, obracíme na vás se žádostí o podporu.

Nás finanční plán do ledna 2001 přitom vypadá takto:

Č. Věc Cena za měsíc Skladba Celkově
1.) platy 15 000 4 x 15 000 60 000
2.) honoráře 10 000 4 x 10 000 40 000
3.) třetí PC 40 000 jednorázově 40 000
4.) software40 000 jednorázově 40 000
5.) připojení k internetu8 000 4 x 8 000 32 000
6.) digitální kamera 20 000 jednorázově 20 000
7.) skener 10 000 jednorázově 10 000
8.) mobilní telefon 15 000 jednorázově 15 000
9.) poplatky za telefony 4 000 4 x 4 000 16 000
10.) jízdné 1 500 4 x 1 500 6 000
11.) nájemné za kancelář 3 000 4 x 3 000 12 000
12.) administrativa 1 000 4 x 1 000 4 000
13.) monitor 4 000 jednorázově 4 000
celkově299 000

Dovolte mi ospravedlnit všechny položky:

  1. Chtěli bychom najmout zkušenou osobu, které by se stala zodpovědnou editorkou zpráv. Doposud se dělaly zprávy porůznu po školách, po domácnostech, často se nestíhaly a všichni to dělali zadarmo. V současné době jednáme se dvěma zkušenými profesionálkami z médií, které by chtěly tuto pozici zastávat. Zprávy se tak zkvalitní, budou rychlejší, bude jich mnohem víc, dozvíte se mnohem víc, protože editorka bude mít čas psát a telefonovat, aby pro vás sháněla zajímavé informace a přibude kontext zpráv, který často u agenturních zpráv chybí. Editorka bude zárověň dbát nad jazykovou úrovní Magazínu ChristNet.eu. Z této částky budou rovněž placeni programátoři.
  2. Honoráře potřebujeme, jinak nám odejdou autoři a nové, kteří by psali zadarmo, jen tak neseženeme. Chtěli bychom vám také nabídnout špičkové autory, které znáte odjinud, ale u nás zatím nepublikují, protože za články zatím nic neplatíme. Navíc pro vás plánujeme speciální sérii na konci roku, která bude složena ze skutečných literárních hvězd - od nás i ze zahraničí. Bude ale stát hodně peněz. Autoři budou placeni na základě toho, kolik lidí si jejich články přečte.
  3. V současné době máme dva počítače: jeden využívám já a připravuji na něm především MChN a na druhém programuje Jan Fical. Do plánované kanceláře potřebujeme třetí. Na něm se budou vytvářet zprávy, připravovat multimédia a celý ChristNet.eu se na něm bude spravovat. Protože vám chceme nabídnout i multimédia (zvuky, film, fotografie atd.), potřebujeme výkonější konfiguraci.
  4. Plánujeme tyto nákupy: Windows 2000 (beží na nich ChN na Ignumu, proto jsou nám již k ničemu Windows 98 nebo Windows NT), MS Office 2000 (pokud však bude PC 602 Suite, který je levnější, 100 % kompatibilní, koupíme ty), Photoshop 6.0 (pokud objevíme nějaký levnější grafický program, koupíme zase ten) a další software. Budeme se snažit maximálně využívat shareware a freeware.
  5. Pro připojení k internetu plánujeme využít FWA, což je nový druh připojení, který je rychlý a levnější než klasická pevná linka. Zároveň však potřebujeme dostatečnou rychlost.
  6. Stále si přejete fotografie, které oživují náš obsah. Nemáme je ale kde brát. Stahovat něco jen tak z internetu je nelegální, předplatné fotoagentur se pohybuje v desítkách tisíc korun (ale strašně rádi bychom objednali fotobanku Zenitu, která monituruje světové křesťanské události) a skener zatím nemáme. Pokud koupíme solidní digitální kameru, budeme vám poskytovat fotografie ve vysoké kvalitě, pokud možno okamžitě (vyfotíme událost, přes mobilní telefon se připojíme na internet a fotografii přeneseme rovnou na naše stránky) a v hojném množství. Jestliže seženeme dobrou kameru, nenabídneme vám jen fotografie, ale i film.
  7. Skener potřebujeme pro skenování dokumentů a grafiky, ke kterým se dostaneme. Chtěly bychom mít hodně dobré rozlišení, abychom zachytili i detaily. Skener by měl umět rozpoznávat texty - velmi se tím šetří čas při přepisování dokumentů (např. článků a pod.).
  8. Plánujeme koupit telefon s revoluční technologií GPRS. Ta umožní trvalé a rychlé mobilní připojení k internetu. Odkudkoli, kde je signál, tedy budeme moci bleskově přenášet zprávy a fotografie přímo na Magazín ChristNet.eu. A vy budete samozřejmě o všem bleskově informováni. Protože se jedná o novinku (dokonce teprve ještě čeká na uvedení na trh!), je trochu dražší. Telefon bude využívat především Robert Němec, který svůj soukromý telefon poskytne jiné potřebné osobě v ChN.
  9. Platit hodláme telefonáty na třech mobilních telefonech a na jedné pevné lince. Telefonovat míníme mnohem více než-li dosud, abychom se ještě více ptali a shromažďovali informace, které vám budeme předávat.
  10. Budeme více jezdit, abychom se dostali přímo do centra informací a k zajímavým lidem.
  11. Sídlíme v Brně, kde bychom také chěli mít jednoduchou kancelář. ChristNet.eu totiž dosud nemá ani vlastní kancelář a porady se konají vyloženě "kde se dá". Je jasné, že takto se seriozní práce nedá dělat.
  12. Do administrativy zahrnujeme kancelářské potřeby, kopírování atd., ale i předplatné novin a časopisů. Vybudujeme si tak velkou databázi a ke každému problému budeme moci dělat rešerše v tiskovinách.
  13. Ke druhému počítači jsme měli zapůjčený monitor, který jsme nyní museli vrátit. Proto potřebujeme koupit nový monitor.

V současné době máme kolem tisícovky pravidelných a častých uživatelů, plus mnohé další návštěvníky. Jestliže z té tisícovky nám bude schopna polovina přispět, a to 500 Kč, budeme moci dále fungovat.

Několik tisíc doufáme, že vyděláme i díky reklamě, kterou si u nás můžete objednat. Zatím však o reklamu na našich stránkách není takřka zájem. Křesťané nejsou zatím zvyklí příliš inzerovat a už vůbec ne na internetu. Připravujeme však projekt, který by měl podpořit rozvoj křesťanského byznysu na českém internetu. Peníze z reklam použijeme na zaplacení poplatků tiskovým agenturám, na zařízení kanceláře, případně na nákup fotografií od agentur.

Naše výdaje můžete snadno kontrolovat na našem transparentním účtu. Vždy se můžete podívat, jaké peníze k nám přicházejí a kam zase jdou.

Pro naše podporovatele máme připraveno několik bonusů (a to již i pro ty, kteří nám už přispěli):

  1. budete si moci zřídit své stránky na doméně katolik.cz (FTP přístup a dostatek prostoru je samozřejmností)
  2. budete mít přístup k našemu situ o českém křesťanském internetovém byznysu (přístup k němu budou mít jen naši sponzoři a obchodní partneři
  3. budete si moci stahovat naše fotografie
  4. o dalších bonusech vás budeme průběžně informovat

Vaše dary, které můžete odečíst od daňového základu, můžete zasílat na náš účet Expandia banky Brno 267841001/2400, konstantní symbol 558, variabilní číslo vaše rodné číslo nebo IČO. Pokud máte účet u Expandia banky, můžete platbu provést přímo přes naše stránky.

Doporučujeme vám také navštívit naše stránky, kde naleznete více informací. Pokud nás podpoříte, infomujte o tom prosím našeho finančního ředitele Pavla Krupičku na e-mailu krupicka@christnet.eu, aby vás mohl zavést do databáze dárců a mohli jste využívat výhod, které jsme vám nabídli. O nich budete informováni v nejbližší době.

Velice se vám omlouváme, že se nám pozdržela účetní uzávěrka za jaro. Budeme ji publikovat jakmile to jen bude možné.

Protože s našimi návštěvníky chceme vést dialog, zřídili jsme na Diskuzích ChristNet.eu zvláštní místnost, kde se s vámi budeme formou eWorkshopu radit o budocnosti ChristNet.eu.

Rozhodně vám děkuji za vaši podporu, ať už v jakékoli formě. Modlete se, prosím, za nás. Bez Božího požehnání nic nezvládneme. :-)

Robert Němec
prezident ChristNet.eu