Často se sám sebe ptám, která hudba se ještě dá zařadit do škatulky “křesťanská”, a která už ne. A pokaždé docházím k závěru, že jakékoli dělení právě podle kritéria “křesťanskosti” je absurdní. Je snad křesťanská jen taková písnička, ve které se objevuje slovo Ježíš? Nebo taková, která se hodí ke křesťanské bohoslužbě?

Berte proto prosím označení “křesťanská hudba” v mých článcích jako velmi orientační. Označuji jím to, co by se podle mého subjektivního názoru mohlo líbit především křesťanům. Kdybych měl z nahrávek, které se ke mně dostaly v říjnu, vybrat nějakou, která přináší poselství a přesto se na ní téměř nezpívá o Bohu (snad kromě závěrečné skladby Všichni stojí dokola), bylo by to nové album českobudějovických Nezmarů s názvem Přej, a bude ti přáno.

V minulém článku jsem psal o festivalu Mohelnický dostavník, který proběhl na samém začátku září. Příští ročník proběhne opět o posledním prázdninovém víkendu v Městských sadech v Mohelnici, jeho součástí by znovu měla být nedělní mše a také Scéna Radia Proglas. Už teď je na ni pozvaná skupina Bezefšeho a duo Sester Steinových.

Především na spirituálech a původní folkové tvorbě stojí repertoár kapely Grandis,  která slaví letos páté výročí od založení. Skupina vznikla z dívčího souboru Lištičky, dnešní sestavu však tvoří vedle původních členek Evy Kvěchové-Pavelkové a Jitky Staré i dva muži: Martin Brož a Radek Fatka. Sestavu doplňuje Bára Buchtová a Veronika Sussmanová.

V Brně se 21. a 22. října konal třetí ročník festivalu akustické hudby Folkový oříšek. Vystoupily na něm i tři kapely, které se ve velké míře věnují spirituálům: Bezefšeho a Kvokál z Prahy a Spiritual Session (dříve Čtyrlístek) z Teplic. Podle Vlasty Marušáka z Bezefšeho plánují tyto tři soubory do budoucna spolupráci. Pokud vše vyjde, vznikne “spirituálový megaprojekt”, se kterým by členové kapel vystupovali v kostelech a na křesťanských akcích.

Petr Pololáník v říjnu stále pracoval na svém prvním albu. Jak přiznává, práce nejde tak rychle, jak by si představoval. Avšak dodává: “Radost mám z toho, že Michal Vašíček, který album natáčí a režíruje, prohlásil, že se mu písně natolik líbí, že se s projektem ztotožnil.” Petr Pololáník hledá také nové spoluhráče do své folkrockové kapely. Vítá dobré hráče na baskytaru, sólovou kytaru a klávesy; dobrý zpěv a hra ještě na další nástroj jsou předností. Petra můžete kontaktovat na e-mailu pololanik@centrum.cz.

Letos oslavilo své desáté narozeniny hudební vydavatelství Globus. To se věnuje především českému undergroundu a vůbec alternativní scéně. Záznam oslav narozenin vyšel na dvojalbu s názvem 10 let Globusu, na kterém uslyšíte i svérázné modlitby Dáši Vokaté a tři písničky v podání Svatopluka Karáska.

Nové sólové album vyšlo Ireně Budweiserové, známé ze skupiny Spirituál kvintet. Desku vydala brněnská firma Indies a najdete na ní hudbu na pomezí jazzu a folku. K nejvýraznějším skladbám patří úpravy známých spirituálů, jako jsou například Elijah Rock (zde jako Hejno havranů) nebo Soon I Will Be Done (Smutek pod kůží). České texty těmto písničkám napsal Dušan Vančura.

Na světě je už konečně druhé album skupiny Kvokál, na které jsem vás upozorňoval minule. Jmenuje se Když svatý spinkaj podle titulní skladby, s kterou kapela vyhrála autorskou soutěž na letošní Trampské portě.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.