Přinejmenším části německého tisku se papežova volba nových kardinálů nelíbila. Jak např. upozorňuje Berliner Morgenpost, platí Němci jednu třetinu vatikánských výdajů. Přesto mají jenom šest kardinálů.

Do neděle mělo osmdesátimilionové Německo jen čtyři kardinály: George Sterzinskeho z Berlína, populárního kolínského arcibiskupa Joachima Meisnera, Friedricha Wettera z Mnichova a prefetka Kongregace pro nauku víry Josepha Ratzingera.

Volba Waltera Kaspera kardinálem se všeobecně předpokládala. Již 10. ledna ji předpověděl např. právě Berliner Morgenpost. Bývalý biskup ze Stuttgartu pracuje v Kongregaci pro jednotu křesťanů, která se zaměřuje na ekumenismus. Kasper se ve Vatikáně etabloval jako odborník na evanglické a luteránské církve. Podílel se na i na Společném prohlášení k učení o ospravedlnění.

Kasperův šéf, kardinál Edward Idris Cassidy, který nedávno navštívil i Česko, je vážně nemocný. Berliner Morgenpost se domnívá, že jej nahradí právě Kasper.

Slabou útěchou pro Němce může být volba Leo Scheffczyk z arcidicéze Mnichov-Freising. Scheffczyk je nad věkovou hranicí, která opravňuje kardinály volit papeže. Zajímavé na Scheffczykovi nicméně je, že není biskupem, ale "pouze" teologem. Biskupského svěcení se ale díky nařízení papeže Jana XXIII. v nejbližší době dočká.

Purpurovového kloubouku se nedočkal hlavně Karl Lehmann, předseda Německé biskupské konference. Jako neoficiální důvod se uvádí, že za tím stojí Lehmannův konfliktní postoj vůči Vatikánu v otázce poraden pro interupce. Lehman si tehdy otevřeně zaprotestoval proti papežově zákazu, a to se mu zřejmě stalo osudným. Nepomohlo ani to, že se v pozdější fázi kauzy papeže zastaů. Lehmann tedy bude muset zřejmě čekat až na dalšího papeže.

Volba kardinálů se tak zaměřila více na populaci katolíků než na to, kdo platí rozpočet celosvětové církve. V Americe, kde žije 510 milionů katolíků, tedy více jak polovina, je 39 kardinálů s právem volit nového papeže, z toho nových je 12. Evropa má nyní 60 kardinálů s hlasovacím právem, 15 je nových. Celkově má hlasovací právo 128 kardinálů.

Jan Pavel II. zvolil dosti konzervativní kardinály, kteří zvolí zřejmě opět poměrně konzervativního papeže.

Zajímavý rozhovor s Walterem Kasperem si můžete přečíst (v němčině) na situ Berliner Morgenpost.