Katolická církev připravuje po vzoru maďarských a italských kolegů reklamní kampaň. Jejím cílem nemá být pastorace, ale přihlášení se lidí ke Katolické církvi během sčítání obyvatelstva. Stát bude podle mluvčího ČBK Daniela Hermana "mnoho pod jeden milion korun", napsaly Lidové noviny.

Jak sdělil Herman Magazínu ChristNet.eu, celá kampaň začne v první polovině února. Sčítání bude probíhat na přelomu února a března. Kampaň tedy bude krátká, ale za to intenzivnější - už vzhledem k reklamnímu rozpočtu.

Využity při ní budou celoplošná i regionální média, elektronická (především rozhlas) i tištěná (noviny, časopisy) a dokonce i vnitrocírkevní média. Vůbec se ale nepočítá s využitím bilboardů.

Na otázku, zda se počítá i s využitím internetu jako reklamního média, Herman odpověděl: "Na internetu rozhodně nebude akcent. Je třeba oslovit co nejširší publikum."

Reklamní kampaň připravuje ostravská reklamní kampaň Petarda Production ve spolupráci s tiskovým střediskem ČBK. Petarda dříve dělala např. úspěšnou kampaň kandidáta ODS Mirka Topolánka nebo Velehrad 2000. V Petardě však nejsou vyloženě věřící lidé.

Cílem akce má být, aby se v nadcházejícím sčítání přihlásilo ke Katolické církve co nejvíce lidí. Při posledním sčítání před deseti lety se k ní totiž přihlásilo přes 40 % lidí, v některých krajích dokonce až 60 %. Od té doby ale průzkumy hlásí stále menší vyjádřování příslušnosti ke Katolické církvi.

"Jde o to, aby lidé zvedli hlavu a uvědomili si, jaké je kolem prostředí, jaký je jejich původ, připomněli si hodnotový systém, který uznávají a ve kterém vyrůstají. Pak by se k tomu měli také přihlásit," uvedl Herman v Lidových novinách. "Je to dost intimní otázka, nechceme tedy dělat žádnou násilnou kampaň. Vlastně půjde jen o takové upozornění lidí na to, co intuitivně cítí v srdci. Kampaň by měla být uvážlivá a neagresivní."

Dva  reklamní odborníci, které Magazín ChristNet.eu oslovil, se podivovali nad malým rozpočtem a použitými reklamními prostředky. "Na druhou stranu by tuto kampaň - pokud bude dobře udělaná - mohla propírat média, což by mělo výrazný multiplikační efekt," uvedl jeden z nich. Zveřejnění nechtějí být proto, že jim nepřísluší hodnotit práci cizích reklamních agentur.

Podle informací Magazínu ChristNet.eu vzbuzuje zatím katolická kampaň v protestanstkém prostředí spíše rozpaky. "Minikampaň" by měla mít např. Československá církev husitská při přenosu na Českém rozhlase 2 - Praze.

Podobná kampaň proběhla již v Maďarsku a Itálii. V Maďarsku např. byl k vidění billboard s potetovaným rockerem, který vysvětloval, proč se hlásí ke Katolické církvi. V Itálii zase během kampaně katoličtí biskupové nabádali lidi, aby zašktli příslušné políčko ve svých daňových přiznáních. Část dání pak šla přímo Katolické církvi.