Před rokem se deset tříd biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové zapojilo do sbírky na záchranu památek. Do konce školního roku bylo shromážděno 6590 Kč. První zachráněnou památkou byl obraz 15. královehradeckého biskupa.

V září loňského roku dostal tento projekt podobu "korunového" konta na záchranu církevních památek, do kterého byli zapojeni i učitelé a ostatní třídy. Ke každé putovala pokladnička na příspěvky.

Idea, že studenti budou každý den přispívat jednu korunu a konečná částka se bude pohybovat kolem fantastických 123 tisíc korun, se sice nenaplnila, nicméně k 31. 1. 2001 bylo vybráno 7534 Kč a tato suma společně s penězi z první fáze uhradila přes polovinu ceny restaurace obrazu 15. biskupa královéhradeckého.

Obraz byl ve čtvrtek 8. března předán zástupci "nejvelkorysejší" třídy biskupovi Dominiku Dukovi.

Celou akci inicioval ředitel gymnázia Jiří Němeček, který je současně předsedou Společnosti ochránců památek ve východních Čechách (SOP). Členové SOP se též podílí na tom, že stav celého konta v současné době přesáhl čtyřicet tisíc korun. SOP má na starosti více projektů, mezi nimi například dlouhodobý plán na vytvoření skanzenu lidové srchitektury u Krňovic. Tento rok byla SOP jedním ze 14 subjektů, které tvořili Radu ceny Bestia triumphans.

"Korunové konto" na gymnáziu nezaniklo a sbírání pokračuje i ve třídách dál.