Písničkářka Eva Henychová se na konci června vrátila z turné po východní Evropě. Jak se dozvíte na www.evahenychova.cz, “na orgány si ji nerozebrali, jak se obávala, a dokonce ani nezhubla, jak doufala”. Zpěvačka vystupovala pro české krajany v Moldávii a na Ukrajině.

Eva měla samozřejmě i možnost hovořit se svými ukrajinskými a moldavskými posluchači. Až na naprosté výjimky prý “všichni vzpomínají na minulou éru sovětského komunismu s tichým smutkem a s pocitem, že s rozpadem SSSR ztratili to málo jistého, co měli”. Další zajímavá akce, kterou Eva Henychová připravovala na letošní podzim, totiž koncert s rockovou kapelou, byla prozatím zrušena. V červenci Evu Henychovou můžete slyšet například v Jablonném v Podještědí, v Náměšti na Hané (na festivalu Zahrada) nebo v Bystřičce na Vsetínsku.

Radio Proglas odvysílalo 23. června druhý díl pořadu Folkové naděje, který by měl mapovat amatérskou folkovou scénu v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Z křesťansky orientovaných interpretů se v červnovém vydání představili Mimicry ze Slovenska, dále Petr Pololáník, skupina Pětník a písničkářka Jana Pospíšilová. Pořad Folkové naděje je občasník, který se vysílá v rámci hudebního cyklu Slyšte lidé! Další jeho část uveden Radio Proglas v sobotu 21. července a uslyšíte v něm například písničkáře Karla Vepřeka, slovenskou skupinu Jocara, Lazary ze Střelic u Brna, Petra Motejzíka, skupinu Průnik temným horizontem, slovenského zpívajícího kněze Patera Gabriela nebo romské trio ze Slovenska Karol & Ján & Milan. Kapely, které mají zájem o zařazení do dalších částí pořadu, mohou kontaktovat autora tohoto článku na níže uvedené e-mailové adrese.

V době od 4. do 7. července se v Náměšti na Hané koná Zahrada, největší festival folkové a příbuzné hudby. Na několika scénách se představí jak nejpopulárnější interpreti žánru, tak zajímavé amatérské kapely a písničkáři. Už potřetí bude součástí Zahrady také “koncert v kostele”, na kterém tentokrát vystoupí Pětník, Slávek Klecandr, Eva Henychová a skupina Svítání.

V červnu vrcholily také dramaturgické přípravy festivalu Mohelnický dostavník, který se koná v Mohelnici na Šumpersku vždy v o posledním prázdninovém víkendu. Součástí akce je i katolická mše “pod širým nebem” (letos s hudební účastí folkové skupiny Hrozen), po níž následuje dopolední Scéna Radia Proglas. Na té letos vystoupí Sestry Steinovy, Hrozen, Bezefšeho a skupina Jablkoň. V rámci Mohelnického dostavníku se letos poprvé uvažuje i o minikoncertu v místním kostele.

Petr Šimáček, který před dvěma lety natočil “křesťanské popové” album Sviť nám jen dál, natočil několik nových písní a současně připravil “kompletní program pro koncert v sakrálních prostorách”.

To, že Petra Pololáníka a jeho natočené album provází smůla, snad už konečně přestane být pravdou. Poté, co čerstvě nahrané album odmítl vydat původně domluvený vydavatel a Petr oslovil další firmy, se s nejvýhodnější smlouvou ozvala křesťanská Rosa. Album Předjaří tedy vyjde na této značce.

V souvislosti s konáním druhého ročníku Festivalu Slunce ve Strážnici (proběhl ve dnech 29. a 30. června) vydal pořadatel akce (Pavel Kopřiva z FT Records) album se záznamem některých vystoupení z loňského ročníku. Vedle interpretů jako Hop trop, Jaroslav Samson Lenk nebo Lehká noha se zde se dvěma písněmi s duchovními texty představuje také klávesista a zpěvák Roman Dragoun.

V ostravském studiu Telepace vzniklo první album frýdecko-místecké skupiny Hrozen. Jmenuje se příznačně V lisu a vedle původních písní Mirka Přikryla obsahuje i zajímavé pojetí ordinaria s rapovaným Gloria.

Karel Vepřek, který vydal u Indies Records své první album Nebe dokořán, uvedl v rozhovoru pro Radio Proglas, že sám jako písničkář vystupuje nerad a že dává přednost hraní s kapelou, “kde není nic předem domluveno a improvizuje se sice na předem dané písničky, ale nevadí, když původně tříminutová věc trvá třeba 11 minut”. Vepřekova současná skupina se jmenuje Lyrika Putyka.

Ve studiu TWR v Brně natočily svá alba liberecká rocková kapela !ON a skupina Filadelfia. V současné době v TWR točí své nové album Karel Řežábek.