Nokia 9210 jako browserNeděle ráno: kněz si přes svůj komunikátor sesynchronizovává seznam mší, které musí odsloužit. Komunikátor mu nabídne nejrychlejší trasy mezi jednotlivými kostely. Kněz si ještě stáhne poslední pastýřský list a na mši jej z komunikátoru přečte. I to je možný svět podle Nokia 9210.

Komunikátor Nokia 9210, který byl včera oficiálně představen na našem trhu nabízí množství funkcí, které by se daly využít v církevním životě.

Nokia 9210 je nástupcem komunikátoru Nokia 9110i. Komunikátory Nokia jsou kombinací mobilního telefonu a počítače do ruky. I když jeden z vývojářů Petr Rektorys Magazínu ChristNet.eu řekl, že se jedná de facto o PC v malém. “Akorát, že na to nejsme dosud zvyklí,” vysvětlil nám. A tak jestliže dnes čte biskup Radkovský evangelium při mších z notebooku, bude je možná časem číst z komunikátoru.

Nokia 9210 má oproti svému předchůdci řadu vylepšení. Nokia 9210 zavřená Na první pohled zaujme futurističtějším vzhledem. Má barevný displej zobrazující až 4096 barev. V pohodě na něm lze prohlížet barevné obrázky nebo filmy.

Podstatnější rozdíl je ale v softwaru. Kromě “běžných” věcí jako je práce s textovými, tabulkovými a prezentačními soubory (vysoká kompatibilita s MS Word, MS Excel a MS PowerPoint) je síla Nokia 9210 především v komunikaci a interaktivitě. Kromě “samozřejmého” e-mailového klienta a browseru vyniká Nokia 9210 v synchronizaci dat.

Pracovat s e-maily je možno samozřejmě i v off-line režimu. Poštu je možno díky systému HSCSD přijímat i odesílat až rychlostí 28,8 kbps. Z toho budou mít radost kněží, kteří se bez své pošty neobejdou ani na letním táboře.

Nokia 9210 ve třech provedeníchWebové stránky se načítají rychlostí až 43,2 kbps. Protože zatím žádná z databáze mší na internetu není převedena do systému WAP, je tak možné najít pořad bohoslužeb mnohem rychleji (a tudíž i laciněji) přes web, než-li tomu bylo přes klasické GSM.

Vše výše uvedené je sice zajímavé, přesto by však z Nokia 9210 dělalo jen trochu zajímavější hračku. Přednost Nokie 9210 tkví v synchronizaci a přenosu dat vůbec a v otevřenosti operačního prostoru Symbian.

Díky tomu by tak neměl být problém pro kohokoli napsat zajímavé aplikace pro Nokii 9210. Jedním z nich by například mohla být právě správa mší. Kněz by do svého komunikátoru zadal kdy a kde má jaké mše. Po stisknutí tlačítka by byla data přenesena na server biskupství. Pokud by onemocněl nebo někam odjel, stačilo by se opět jen spojit se serverem biskupství. Ten by pak vyhodnotil, kterému knězi by bylo nejlepší předat jaké mše. Při komunikaci se serverem biskupství by se pak kněží dozvěděli, kde mají “zaskočit”.

Ohromná výhoda je v synchronizaci diářů. Jak bylo na tiskové konferenci prezentováno, jakmile změním údaje ve svém kalendáři a sesynchronizuji komunikátor se serverem, hned může každý vědět, co jsem změnil. Na biskupství by tak např. mohli mít neustálý přehled o tom, co dělají jejich kněží. Na Tiskovém středisku ČBK by zase stále věděli, kde jsou biskupové a do kdy tam budou.

Nokia 9210 jako browserNení problém napsat aplikaci, pomocí které by se vám do komunikátoru každý den cestou do práce stahovalo čtení z bible na konkrétní den.

Pro časté cestovatele letadlem (např. na trase Praha – Řím) je připraven režim Fly, který se bude v češtině jmenovávat zřejmě Letadlo. V letadle se vypne telefon a funguje pouze počítačová část. Všechny SMS a e-maily se ukládají do fronty a po přistání a zapnutí telefonu jsou odeslány.

Firma Nokia sama podporuje vytváření nových aplikací pro Nokii 9210. Komerční vývoj těchto aplikací sice většinou stojí desetitisíce až statisíce, nadšenec je ale může pro církve naprogramovat zadarmo.

Nokia 9210 má ale i své mouchy. Jednak pracuje v systému HSCSD, který u nás podporuje pouze Eurotel. Nicméně podle mne dostupných informací stejně Eurotel používají všichni katoličtí biskupové. Ostatní operátoři čekají na systém GPRS, který se v Česku pomalu rozebíhá. Marketing manager Nokie Petr Hošek omlouvá relativní zastaralost dlouhou dobou vývoje produktu. "HSCSD je plně adekvátní," řekl nám včera. Bylo by tedy možná lepší počkat si na uvedení produktu, který bude pracovat v systému GPRS.

Dalším problémem je čeština. Na Nokii 9210 lze sice napsat české znaky, ale plně a bez problémů počeštěná verze bude na trhu zřejmě až v říjnu. Nokia upozorňuje, že nebude zařizovat počešťování současných verzí.

Ne příliš příznivá je i cena – respektive je hodně nepříznivá. Aktuální cena Nokie 9210 se na českém trhu pohybuje mezi 39 a 43 tisíci. K Nokii 9210 je ale zdarma dodáván digitální fotoaparát. Po té, co bude sada s digitálním fotoaparátem vyprodána, sníží se cena zhruba o čtyři tisíce.

Foto: Nokia