Afghánská novinářka Manídža Rasúliová ví, že pro afghánský vládní Taliban je veřejným nepřítelem. I když je to nebezpečné, s interpretací islámu, jak ji veřejnosti servíruje Taliban, i tak nesouhlasí. A kromě toho, nejenže porušuje zákaz, protože pracuje, což Afghánky nesmějí, ale dovoluje si pracovat v televizi, kterou muslimští radikálové zakazují jako neislámskou instituci, píše agentura AFP.

Manídža se netají tím, že má strach. Práce v afghánském televizním studiu v severní provincii Badachšán, kontrolované opozicí, se ale vzdát nehodlá. Je to poslední televizní stanice, která ještě v Afghánistánu vysílá.

"Odjakživa jsem chtěla být novinářkou, baví mě hledat fakta a informovat lidi. Televize je k tomu nejlepší prostředek," říká v nahrávacím studiu vybaveném jenom nejzákladnější technikou. Studio je na vrcholku kopce a lze z něj přehlédnout celý Fajzábád.

Při otázce, zda má zprávy o tom, jak si vedou její bývalí kolegové z fakulty žurnalistiky, znervózní. Z dopisů propašovaných na sever přes Pákistán se dověděla, že někteří bývalí spolužáci jsou ve vězení.

Před kameru usedá celá v černém a se zahalenými vlasy, jak to žádá islám. Vysílá zprávy pro kanál, který chytá několik set tisíc obyvatel Fajzábádu.

Kolegyně, které s ní čtyři roky studovaly na kábulské univerzitě, buď emigrovaly anebo jsou teď stejně jako jiné Afghánky doma a za mzdu nepracují. "Stěžují si mně, že nemohou pracovat a dokonce ani jít na trh. Žádají mě, abych se modlila, aby je Bůh zbavil Talibanu. Jsou jako ve vězení a některé by nejradši zemřely. Nemají vůbec žádnou budoucnost. Jejich život, to je nekonečný smutek, je to tragédie," vypráví Manídža.

Profesionální žurnalistice se věnuje osm let. Rozhodla se, že se nevdá, aby nemusela nechat práce. "Nechci založit rodinu, baví mě práce. Mohla bych padnout na nějakého fundamentalistu...," vysvětluje asi třicetiletá žena.

Nenechala se zastrašit Talibanem, ale bez potíží není ani její vztah s opozičními úřady, které kontrolují sever země a odkud Manídžino studio vysílá. "Budete-li pořád tak kritizovat, připravte se na problémy," vyhrožoval jí jeden úředník, když odvysílala rozhovor s nezaměstnaným učitelem. Rozhořčeně na něj reagovaly místní školské instituce.

"Jo, když říkáte pravdu, budete mít problémy asi všude," konstatuje filozoficky Manídža.