Jaký  smysl zveřejňování negativních informací týkajících se církve? To byla otázka, nad kterou jsme se minulý týden u oběda zamýšleli s osobou, která by měla nově pracovat v Magazínu ChristNet.eu a zaměřit se na investigativní žurnalistiku. Rozhodli jsme se, že se o otázku podělíme i s čtenáři.



Aby byl Magazín ChristNet.eu pro vás, naše čtenáře, ještě přínosnější a užitečnější, chtěli bychom se již v blízké budoucnosti navrátit k tomu, co nás proslavilo: k investigativní žurnalistice se zaměřením na církve a křesťanství. Proto jsem oslovil osobu, která se jak vyzná v kvalitní žurnalistice, tak v církevním prostředím, a nabídl jí spolupráci. Protože dohoda ještě není uzavřena, ponechám její jméno zatím v tajnosti.

U uvedeného oběda jsme diskutovali nad církevní investigativní žurnalistikou. Ta je - bohužel - často negativní. Vynáší na "světlo Boží" věci, které se někdo jiný snaží utajit. Většinou proto, že jsou špatné.

S onou osobou jsme se shodli na tom, že investigativní žurnalistika výrazně formuje politické prostředí v demokratických zemích. Politici vědí, jak já s oblibou říkám, že nezáleží na tom, jak hluboku pravdu zahrabete. Ona stejně jednoho dne vyjde na světlo - a podle toho se také chovají. Jestliže musíte žít s vědomím, že žurnalisté s velkou pravděpodobností odhalí všechny vaše nepravosti, snažíte se je moc nepáchat. Investigativní žurnalistika tak funguje jako jistý všudypřítomný preventivní policista.

Tato praxe bohužel dosud příliš nedorazila do církevního prostředí. I v něm se dějí velmi zlé věci. Při obědě jsme se shodli na tom, že je nám z nich občas špatně, ba až ohrožují víru. Na druhou stranu, kdyby se o nich více vědělo, jejich původci by se jim snažili ze strachu z veřejnosti pokud možno vyhnout, nebo by aspoň nebyli tak drzí.

Nechci zde hovořit o nějakém morálním odsouzením. Na to má právo jenom Pán. Důležité je ale pomoci, aby se ony věci neděly. "Ale tím, že ony věci zveřejníme, přinejmenším zabráníme tomu, aby se v oněch věcech pokračovalo," říkal jsem při rozhovoru.

Abychom nebyli obviňováni z nějakých nekalých úmyslů, dohodli jsem se na tom, že budeme prozrazovat nejprve obecné informace o kauze. Např. "Na jednom českém biskupství dochází k ...". Neřekneme přesně, kde se co děje. Aktéři se jistě v článku poznají. Tím jim dáme šanci uvést věci do pořádku.

Teprve, pokud by nedošlo k nápravě, zveřejnili bychom konkrétní podrobnosti včetně jmen. Samozřejmě si vyhrazujeme právo zveřejnit něco rovnou.

Protože se však snažíme o trvalý dialog se čtenáři, budeme rádi, pokud se vyjádříte na Diskuzích ChristNet.eu . Pokud zde měl někdo problémy s přihlášením, obraťte se prosím na Evu Svobodovou (svobodova@christnet.eu).

Investigativní žurnalistika je také finančně náročná, a proto, pokud si zde chcete přečíst exkluzivní informace, neobejde se to bez vaší finanční podpory.