Česká republika se podle kněze Vojtěcha V. Protivínského, stíhaného za kritiku KSČM, zcela nevyrovnala se svojí komunistickou minulostí. "Napadá mě, že bychom se měli vrátit k otázce, jestli komunisté mají právo mít zde v této zemi legální politickou stranu, která je de facto nástupnickou organizací KSČ," řekl včera na tiskové konferenci.

Kněz uvedl, že členové KSČM nechtějí budovat "nějakou jinou KSČM" - státotvornou stranu respektující lidská práva, demokracii a pluralitní systém. "Oni skutečně chtějí návrat před listopad 1989 a neumím si představit, že takováto politická strana, kdyby tu moc ve státě získala, by uskutečňovala úplně jinou politiku než očekává členská základna," zdůraznil Protivínský.

Policie kněze stíhá za to, že loni ve volbách do Senátu vyzval obyvatele Břeclavska, aby nevolili KSČM. Upozornil je na to letáky, které vyvěsil v obcích a městech okresu. Nyní knězi hrozí dva roky vězení za hanobení skupiny obyvatel pro její politické přesvědčení.

Protivínský se odvolává na Ústavu a Listinu základních práv a svobod, podle které má právo na svobodu slova, jehož využil. Listinou však argumentuje i vyšetřovatel. Obvinění odůvodňuje úryvkem, podle něhož jsou lidé "svobodní a rovní v důstojnosti, a to bez ohledu na jejich politické přesvědčení".

Protivínský řekl, že po zveřejnění případu se setkal s podporou věřících v Rakvicích na Břeclavsku, kde působí. Za absurdní považují případ i mnozí politici, pouze zástupci KSČM souhlasí s postupem policie. Kněz má i podporu církve. Například místopředseda české biskupské konference biskup Dominik Duka žádá, aby byl stíhán společně s Protivínským, protože má stejné názory jako on.

Ilustrační foto
Foto: archiv Vojty Protivínského
"Považuji za skandál, že dvanáct let po listopadu 89 je v demokratickém systému možné někoho stíhat za to, že vysloví nesouhlas s koncepcí jedné politické strany. Jedná se navíc o stranu, která jasně dokazuje svoji neochotu vyrovnat se s minulostí, jejíž důsledky dodnes zakoušíme," podpořil kněze na internetových stránkách České biskupské konference pražský biskup Václav Malý.

Protivínského již kontaktovalo i několik právníků, kteří mu nabídli bezplatnou pomoc. Je mezi nimi i předseda ČSNS Jan Šula. "Knězi Protivínskému jsem kdykoli k dispozici," řekl včera ČTK.

Na podporu faráře Vojtěcha Protivínského, obviněného kvůli agitaci proti KSČM, vznikla petice "Stop útokům na svobodu projevu - Stop komunismu". Její signatáři tvrdí, že knězovo vyjádření na adresu komunistické strany je legitimním vyjádřením svobody slova a obsahuje jen notoricky známé skutečnosti.

"Podepsaní občané žádají v případě, že vyšetřování pana Protivínského nebude ihned zastaveno, aby na základě shodného výroku bylo vyšetřování vedeno i proti nim osobně," uvádí se v petici, kterou dnes ČTK poskytl místopředseda ODA Oldřich Kužílek. Spolu s předsedkyní Unie svobody Hanou Marvanovou, režisérem Janem Hřebejkem, hudebníkem Michaelem Kocábem, hercem Janem Krausem a dalšími je členem petičního výboru.

Petice stejně jako Protivínský varuje před komunismem. "KSČM je vážnou hrozbou pro demokracii, základní lidská práva a pro každého z nás. Nevěřte komunistům, když nám namlouvají, že chtějí svobodu: Právě oni poslali milióny lidí do koncentračních táborů a na smrt jen pro jejich vlastní názor, odlišný od názoru ústředního výboru strany!," uvádí se v petici.

"Pravdivé uvádění generacemi ověřených zkušeností nemůže být hanobením. Vše, co je v letáku napsáno, vyjadřuje také zákon o protiprávnosti komunistického režimu," uvádí petice.

P. Protivínský Magazínu ChristNet.eu řekl, že se o jeho případ dokonce zajímají americká media, která mu telefonují a chtějí vědět podrobnosti.

Na obsahu článku se podílela ČTK