Velmistr řádu křížovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko bude muset zřejmě zaplatit dluh pěti milionů. Jiří Kopejsko se totiž před deseti lety zaručil za podnikatele Jiřího Třesohlavého u Agrobanky. Její dluh převzala londýnská firma City Invest, která nyní dluh vymáhá. Informaci o případu přinesla páteční Mladá fronta DNES v karlovarském vydání.

Podnikatel Jiří Třesohlavý si před deseti lety vzal půjčku 1,2 milionů na zakoupení hostince v Josefově na Sokolovsku. Tehdy mu ručili obec Josefov a Římsko-katolická farnost v Chlumu Svaté Máří, reprezentované čtyřmi členy obecního zastupitelstva a P. Jiřím Kopejskem.

Dluh ale nikdy nesplatil. Navíc se mu podařilo nesplacenou hospodu prodat za 1,5 milionů. K odpovědnosti se nyní nehlásí. Všechen majetek přepsal na manželku, která by měla v Josefově vlastnit rodinný dům a penzion ve Střibrné na Kraslicku.

Dluh během let narostl na dnešních 4,9 milionu korun. Podle starosty Josefova obec nemůže ručitelský závazek u soudu nijak zpochybnit. Zároveň však nemá na splacení. Roční rozpočet Josefova je 1,8 milionů. "Ročně bychom mohli splácet maximálně tři sta tisíc korun. To ale nestačí ani na úroky," řekl starosta Čížek Mladé frontě DNES.

Závazek by se tak mohl přesunout na farnost v Chlumu Svaté Máří, která je samostatnou právnickou osobou. Podle informací MFD ale P. Kopejsko neměl k podpisu za farnost oprávnění. Dluh by se tak mohl přesunul na P. Kopejska, který by musel dluh zaplatit sám. "Nechci se o tom bavit. Je to moje věc," reagoval podrážděně Kopejsko.

P. Kopejsko se divil, že se informace dostala na veřejnost. „Kdo vám to vlastně řekl?“ optal se. Podle něj se má psát o starostovi Čížkovi, který informaci zveřejnil. „Je to moje věc a já si nepřeji, aby se o nás v této souvislosti psalo,“ ukončil rozhovor s MFD.

Soud si v předvolá P. Kopejska v prosinci.