Knihy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, které si získaly přízeň dětí i dospělých po celém světě, pálili v neděli ve městě Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko členové církve Kristova společenství. Podle jejího pastora Jacka Brocka jsou tyto knížky satanské a urážejí Boha.

Akce se zúčastnilo několik set věřících, kteří za povyku vhodili do plamenů asi 30 knih o Potterovi, dále několik videokazet s filmem Sněhurka ze studia Walta Disneyho a také řadu cédéček s populární hudbou, mimo jiné desky kontroverzního rappera Eminema.

"Harry Potter je ďábel a ničí lidi," prohlásil 74letý pastor Brock, když vyzýval dav, aby knihy o vymyšleném čarodějnickém učni vhodil na "svatou hranici".

"Tyto knihy podněcují naši mládež, aby se dověděla více o čarodějích, kouzelnících a černokněžnících, a tyto věci urážejí Boha i mě. Knihy Harryho Pottera zničí životy mnoha mladých lidí," dodal pastor.

Přiznal, že žádnou z knih o Potterovi nečetl, avšak zdůraznil, že jejich obsah je schopen odhadnout. "Za nevinnou tváří se skrývá moc satanské temnoty," prohlásil Brock a ukázal přitom prstem na kreslenou tvář malého čaroděje na obálce jedné z knih.

Pálení knih přihlížela skupina pastorových odpůrců, která držela transparenty s nápisy "Hitler-bin Ládin-pastor Brock, to je skvělá parta!"

Knihy britské autorky Joanne K. Rowlingové o Harrym Potterovi se staly bestsellerem; jednoznačný úspěch zaznamenala i filmová podoba prvního dílu knižní série, která přišla do kin před Vánocemi.

Brock svoje štědrovečerní kázání nazval "Ježíšek, nebo Harry Potter?". Pálení knihy označil za součást svého úsilí donutit křesťany, aby ze svých domovů odstranili všechno, co by jim bránilo v komunikaci s Bohem.

Tento případ není ojedinělý - v několika komunitách ve Spojených státech se Harry Potter stal terčem odsouzení, protože údajně podněcuje ďábelské myšlenky mezi mládeží. Spisovatelka tuto kritiku označila za absurdní.