Pavel Celý mladší se s rodinou Jaroslava Grmolce velmi dobře zná téměř 20 let. Setkal se s nimi poprvé ve společenství věřících rodin v Hovoranech. Podle Celého jde o početnou rodinu, která je hluboce věřící, bratr Jaroslava Grmolce je katolický kněz, jeho druhý bratr starostou Hovoran.

„Tuto kauzu s nimi prožíváme již několik měsíců a jsme zcela zdrceni tím, jak hluboko může klesnout významný představitel katolické církve, ke které se všichni aktivně hlásíme,“ sdělil ve svém e-mailu Celý.

Ve zmíněné reportáží TV NOVA je citován i osobní dopis Graubnera, který adresoval rodině Grmolcově a ve kterém ji slibuje trest, utrpení a prohru u soudu. „Domnívám se, že se "otec" arcibiskup minimálně tímto dopisem naprosto zpronevěřil svému poslání "duchovního otce",“ soudí Celý.

Celý upozorňuje na velké množství dalších dílčích nejasnosti a problémů: výběr hotovosti z bankovního konta, který uskutečnil Graubner osobně, aniž měl podpisové právo („Nevím, jak se mu podařilo přesvědčit banku,“ podotýká Celý), spolupracovníci pana Graubnera s poněkud podivnou minulosti (jeden nejmenovaný spolupracovník je podle Celého představitel vytunelované záložny Solidarita) apod.

Celému se ale především nelíbí, že arcibiskup po zveřejnění kauzy vydal prohlášení, které rozeslal kněžím a nařídil jim, aby toto prohlášení přečetli v neděli při mších. „Tento postup chápu jako zneužití jeho pravomoci a zbabělost. Druhá strana se nemůže bránit,“ tvrdí Celý.

„Prohlášení obsahuje celou řadu lživých či velmi zavádějících výroku,“ uvádí Celý. „Např. tvrdí, že odcizeny obnos 15,000 korun ihned s omluvou vrátil, vrátil ho však až po roce a půl po mnoha urgencích pana Grmolce. Další lží je informace o tom, že soudy probíhají a dosud nijak nerozhodly. Pan arcibiskup však "zapomněl" zmínit, že již první a velmi významný spor (o značku firmy) prohrál (oficiálně již značku Arcibiskupské sklepy firma používat nesmí, ale stále tak činí). Graubner útočí na "soudnost" jeho oveček a odvolává se z nepochopitelných důvodů na jiné aféry spojené s jeho jménem. Závěrečná věta prohlášení zní: "Pána Boha prosím, aby v hojnosti rozdával dnes tak potřebný dar rozlišování i schopnost odpouštět a více milovat pravdu.",“ vyjmenovává Celý, co se mu na arcibiskupově dopisu nelíbí.

„Naše rodina je naprosto znechucena tímto chováním pana Graubnera a velmi těžce neseme, že se nemůžeme bránit a říct onu "pravdu", na kterou se Graubner odvolává. Věřím, že soudy se přikloní na správnou stranu, a že alespoň někteří katolíci pochopí, že i představitel církve může být jednoduše lhář a podvodník,“ končí Celý.