Vatikán včera formalizoval svoji přítomnost v Rusku vytvořením čtyř autonomních katolických diecézí. Ruská pravoslavná církev tento krok kritizovala jako porušení církevních zákonů a označila ho za nepřátelský čin.

Vatikán v prohlášení uvedl, že provedl pouze další logický krok v upevňování náboženské struktury pro zhruba 1,3 miliónu katolíků v Rusku. Odmítl také kritiku ruské pravoslavné církve, že se snaží obracet na víru stoupence pravoslaví, neboť svoboda náboženského vyznání je podle Vatikánu jedním ze základních pilířů demokratické společnosti.

Vatikán se rozhodl pozvednout současné čtyři apoštolské správy (pro jih a sever evropské části Ruska, pro západní Sibiř a východní Sibiř) na diecéze.

"Svatý stolec dnešním rozhodnutím pouze povýšil organizaci ruské římskokatolické komunity na stejnou úroveň jako v ostatních částech světa," uvádí se v prohlášení. "Doufáme, že pravoslavní věřící v Rusku to pochopí," prohlásil v rozhovoru pro italskou televizi vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Vall.

Podle mluvčího ruské pravoslavné církve Igora Vyžanova, jehož citovala agentura Interfax, tento postup pouze oddálí případnou cestu papeže do Ruska. K papežově návštěvě musí nejdříve vydat souhlas ruská pravoslavná církev. "Takové záležitosti by měly být předmětem jednání mezi oběma církvemi a neměly by být přijímány jednostranně," řekl mluvčí.

Vatikán minulý týden o svých plánech informoval ruskou pravoslavnou církev a ta poté na svých internetových stránkách odsoudila kroky Vatikánu jako "porušování kanonických principů a norem vzájemných církevních vztahů".

Ruská pravoslavná církev obviňuje Vatikán, že v posledních letech přetahuje pravoslavné věřící na svou stranu. Vatikán ale dnes ujistil, že rostoucí počet katolických věřících v Rusku není způsobem konverzí lidí z pravoslavné církve a nebude znamenat změnu ruské kulturní identity.

Vatikán má apoštolské správy v zemích, kde je postavení katolické církve složité z historických důvodů. Jsou považovány za jakési provizorium. Římskokatolická církev má na světě 2846 diecézí, arcidiecézí, patriarchátů a dalších teritoriálních útvarů, ale pouze třináct apoštolských správ.

Papež Jan Pavel II., kterému je 81 let a jehož zdraví je podlomené, neskrývá své přání navštívit Moskvu, aby podpořil proces sjednocování mezi západní a východní větví křesťanství, které se oddělily kvůli názorovým sporům v roce 1054. Ruský prezident Vladimir Putin by návštěvu papeže uvítal, avšak patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. ji odmítá dokud prý neskončí úsilí katolíků o získávání pravoslavných věřících v Rusku a v dalších postsovětských zemích.