Třiašedesátiletý arcibiskup Isaías Duarte z Cali na jihozápadě Kolumbie byl v noci na včerejšek zavražděn, když nastupoval do automobilu před kostelem Dobrého pastýře, kde předtím oddal 100 manželských párů.

Dva neznámí muži na něj zahájili střelbu z pistolí a zasáhli ho několika ranami, vypověděl arcibiskupův šofér Edilberto Ceballos. Duarte podlehl svým zraněním po převozu do místní nemocnice. K odpovědnosti za vražedný atentát se zatím nikdo nepřihlásil.

"Velkodušný pastýř, který účinně hlásal radostnou zvěst, zaplatil tak vysokou cenou svou energickou obranu lidského života, svůj rozhodný odpor vůči každému druhu násilí a svou oddanost všestrannému lidskému rozvoji na základě evangelia," řekl dnes k atentátu papež Jan Pavel II.

"Zatímco vysílám své modlitby k Otci za věčné odpočinutí zesnulého biskupa a vyjadřuji svou soustrast kolumbijské církvi nad jeho tragickým odchodem, ještě jednou vyzývám Kolumbijce, aby usilovali jít po cestách dialogu a vyloučili jakoukoliv formu násilí, únosy osob a aby se rozhodně vydali na autentické cesty pokoje," dodal papež.

Jak uvedl Duarteho šofér Edilberto Caballos, byl arcibiskup zasažen třemi nebo čtyřmi výstřely, možná i šesti. Jeden z projektilů ho zasáhl do hlavy, další do prsou.

Duarte byl znám svou kritikou levicových povstalců za jejich útoky a únosy civilistů. Již 38 let trvající občanská válka, která si ročně vyžádá kolem 3500 obětí, většinou civilistů, se zintenzívnila poté, co 20. února letošního roku ztroskotalo jednání vlády s Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

Vládní představitelé nadále jednají v Havaně se zástupci menší povstalecké skupiny, která se nazývá Vojsko národního osvobození (ELN).

Levicoví rebelové nebyli jediným terčem Duarteho kritiky. Arcibiskup nedávno prohlásil, že někteří z kandidátů pro parlamentní volby, které se konaly 10. března, byli financováni obchodníky s drogami.

Papež jmenoval Duarteho arcibiskupem v Cali, které leží asi 300 kilometrů jihozápadně od Bogoty, 19. srpna 1995.

Právě před 22 léty byl zavražděn přímo v kostele mons. Arnulfo Romero, arcibiskup ze San Salvadoru, v roce 1993 kardinál arcibiskup z Guadalajary Juan Jésus Osadas Ocampo a v roce 1998 guatemalský biskup mons Juan Gerardi. U všech byla příčinou jejich zavraždění obrana chudých a pranýřování korupce i terorismu.

Na obsahu článku se podíleli ČTK a Vatikánský rozhlas