BRNO 22. dubna 2002 - Největší český křesťanský internetový projekt ChristNet.eu zahajuje dnes kampaň na udržení své činnosti. Pokud během ní nebude získáno dostatek finančních příspěvků na jeho provoz, uvažují jeho představitelé o silném omezení nebo ukončení provozu.

ChristNet.eu funguje jako český křesťanský portál. Jeho dominancí je zpravodajská část nazvaná Magazín ChristNet.eu (www.christnet.eu ) přinášející několikrát denně nezávislé zpravodajství z křesťanské oblasti v České republice i v zahraničí. Na Diskuzích ChristNet.eu ( www.christnet.eu/diskuze ) pak diskutují stovky lidí nejen o víře. Mezi diskutující patří např. i známí teologové Tomáš Halík nebo Ivan Štampach. Odkazy ChristNet.eu ( www.christnet.eu/odkazy ) pak představují největší vyhledávač křesťansky zaměřených webů v Česku.

ChristNet.eu se s finančními problémy potýkal od začátku. Jeho zakladatel a prezident Robert Němec do něj vložil na počátku 62 000 Kč. Díky tomu dosáhl v roce 2000 zisku 2 002 Kč. Díky odpisům ale skončil minulý rok již se ztrátou 22 156,09 Kč. Tato ztráta a zadlužení se však v poslední době prohloubily.

Jeho provozovatelé se snaží držet náklady na minimální úrovni. Měsíční rozpočet ve výši zhruba 4 000 Kč spolykají náklady telefony a agenturní zpravodajství. Autorské odměny byly vyplaceny dosud jenom třikrát, a to zástupci šefredaktora jednou a vedoucímu zpravodajství dvakrát.

Současnou kampaň, kterou její tvůrci nazvali Dejte projektu ChristNet.eu 2 koruny denně, považují představitelé ChristNet.eu za zlomovou. "Pokud by se nám alespoň částečně nepodařilo změnit současnou hrozivou finanční situaci, hrozilo by situ ChristNet.eu od 1. 7. 2002 omezení činnosti, což by v konečném důsledku vedlo k ukončení činnosti," říká manažer kampaně Tomáš Zdechovský.

Zdechovský argumentuje, že dvě koruny znamenají například odřeknutí se denně jedné housky, nebo také například 9 minut strávených na internetu ve slabém provozu či také jedna SMS zpráva.

Představitelé ChristNet.eu nabízí sponzorům novinky: ekluzivní obsah nebo slevu na výrobu internetové reklamy.

Zdechovský si myslí, že na ChristNet.eu budou přispívat především lidé, kterým jde o otevřené křesťanství. "Ti, kdo přispějí na ChristNet.eu, podpoří zdravé a flexibilní křesťanské médium, které nepřináší pouze jeden a "nejlepší" pohled a ostatní pohledy na problémy a věci ignoruje," vysvětluje motivaci sponzorů.

O ChristNet.eu

ChristNet.eu je nejnavstěvovanější český křesťanský internetový projekt podle počtu přístupů. Podle služby NAVRCHOLU.cz má ve všední dny pět až šest tisíc přístupů. Je vytvářen ze soukromých zdrojů a není závislý na žádné z existujících církví nebo denominací. Jeho největší konkurenti jsou navíc navázáni na nějakou církev. Podobně rozsáhlý soukromý křesťanský internetový projekt nemá obdoby ve východní Evropě.

Jeho posláním je vytvářet centrum křesťanství na českém internetu a umožnit každému pravdivý pohled na současné křesťanství.

ChristNet.eu byl založen na jaře 2000 na základě internetového projektu Getsemany z roku 1996. ChristNet.eu je provozován občanským sdružením ChristNet.eu. Jeho příjmy pocházejí především od soukromých sponzorů. ChristNet.eu nepřijímá dary od církví.

Více informací

Pro více informací prosím kontaktujte:

Tomáš Zdechovský
manažer kampaně

telefon: 0777 888 300
e-mail: zdechovsky@christnet.eu

Robert Němec
prezident ChristNet.eu

telefon: 0608 888 310
e-mail: nemec@christnet.eu