Česká republika a Vatikán se v návrhu smlouvy o postavení katolické církve zavazují, že budou usilovat o co nejrychlejší a oboustranně přijatelné vyřešení otázky navracení majetku církvi. "Není to tedy jednostranný závazek české strany, ale je to i závazek ze strany katolické církve se na hledání řešení aktivně podílet," řekl dnes ČTK náměstek ministra zahraničí Pavel Vošalík. O majetku se v návrhu, na němž se ve čtvrtek shodli experti, podle něj více nepojednává.

Dosud vedená jednání o majetku byla projevem dobré politické vůle státu, řekl první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák. Ve smlouvě nebude konečný termín, do kterého by se měla tato otázka vyřešit. "Ale snažili jsme se to formulovat tak, aby tam byl závazek, že to nechceme zdržovat, a na druhou stranu, že uznáváme, že to je třeba i technický problém," řekl Novák.

Po státu žádá katolická církev vrácení majetku včetně lesů a polí, který považuje za svůj a z jehož výnosů by mohla financovat svoji činnost. Zástupci církve soudí, že do té doby nemohou být finančně nezávislí na státu.

Stát zatím jednal s katolickou církví pouze o majetku kultovní povahy, jako jsou fary či kaple, řekl Novák. Připomněl, že jednání o restitucích církevního majetku začala loni přijetím zákona o napravení majetkových křivd, který se týkal olomouckého arcibiskupství a některých řádů a kongregací. Vláda a římskokatolická církev se mezitím dohodly na přípravě dalšího zákona, kterým se vydá další část majetku kultovní povahy, dodal.

Návrh mezinárodní smlouvy, kterou by měla česká vláda schválit do konce svého funkčního období, vychází obecně ze současných českých právních norem. Konstatuje také, že církve římskokatolická a řeckokatolická jsou právnickými osobami.

Smlouva bude Vatikánu garantovat, že bude-li chtít Česko měnit nějaká zákonná pravidla týkající se církve, musí se na tom dohodnout s Vatikánem. "Dnes, pokud se rozhodne stát zákon změnit, ve své podstatě není nic, co by bránilo změně," popsal nynější stav Vošalík.

Návrh dohody zajistí katolické církvi dále například právo svobodně vykonávat své apoštolské poslání, spravovat své záležitosti, volit, jmenovat a odvolávat své duchovní.

Navržený dokument se také zmiňuje o tom, že ČR umožní výuku katolického náboženství ve školách, a podmínky, za nichž se církevní školy stanou součástí vzdělávací soustavy. Smlouva, na níž se pracovalo dva roky, rovněž pojednává o spolupráci církve a státu v oblastech kulturního dědictví, humanitární pomoci, ve zdravotnictví, vězeňství či armádě.

K tématu v Magazínu Christnet.eu aktuálně vyšlo: Zástupci České republiky a Vatikánu se dohodli na textu smlouvy Milníky na cestě k česko-vatikánské smlouvě