Vatikán včera rozhodně dementoval spekulace některých sdělovacích prostředků, že papež Jan Pavel II., který je vážně nemocen, hodlá v srpnu oznámit odchod z úřadu. Šéf vatikánského tiskového oddělení Joaquín Navarro-Valls tak podle agentury Reuters reagoval na článek českého týdeníku Týden, který s odvoláním na polské duchovní kruhy ve svém nejnovějším čísle napsal, že "papežova rezignace je možná již v srpnu".

Pondělní vydání týdeníku Týden přineslo informace polského spolupracovníka Jacka Nowaka v článku nazvaném Papež: Rezignace možná už v srpnu, že 82letý papež hodlá oznámit odchod do ústraní během návštěvy svého rodného Polska koncem srpna. Teď o papežově abdikaci "s téměř stoprocentní jistotou hovoří duchovní v Polsku, k nimž má Jan Pavel II. úzký vztah".

Papežovu abdikaci by podle Týdne přivítaly kruhy liberální i konzervativní. Ti první by ocenili smírnější postoj k antikoncepci, potratům, vysvěcení žen a celibátu. Druhým se zase nelíbí například papežova omluva za některé činy církve v minulosti... Hlava římskokatolické církve sice abdikovat může, ale rozhodně to nepatří k tradici, kterou Jan Pavel II. podle svých slov hodlá dodržovat", napsal Týden ve svém 23. čísle.

"Zde je úplný (papežův) program pro nadcházejících šest měsíců; zahrnuje různé oficiální záležitosti, biskupské návštěvy ve Vatikánu a další body," řekl k tomu Navarro-Valls novinářům ve Vatikánu. Dodal, že program obsahuje i povinnosti, kterých se má papež zúčastnit i v roce 2003.

Mluvčí Navarro-Valls také dementoval informace o tom, že pokud by papež skutečně rezignoval, rád by se odebral k odpočinku do jednoho z klášterů poblíž Krakova.

Agentura Reuters k tomu poznamenává, že mezi vedením katolické církve - včetně kardinálů - vzrůstají dohady, zda by se papež neměl rozhodnout k rezignaci kvůli vážným zdravotním problémům, které ho sužují, pokud by dospěl k poznání, že již není s to řídit chod katolické církve. Jan Pavel II. trpí Parkinsonovou chorobou a dalšími onemocněními a přestože si je vědom vážnosti stavu, naznačil, že odstoupit nemá v úmyslu.

Na obsahu článku se spolupodílela agentura ČTK a TS ČBK.

odpovědný redaktor: Milan Kovář

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?