Křtem několika desítek nových učedníků pokračoval v sobotu na pražském stadiónu Evžena Rošického oblastní sjezd náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Křtu nových zvěstovatelů víry, při němž jsou noví jehovisté zcela ponořeni do bazénu s vodou, přihlíželo 9500 účastníků setkání.

"Uchazeči o křest dávají veřejně najevo, že svůj život zasvětili Bohu." řekl ČTK mluvčí sjezdu Martin Adamy.

Třídenní sjezd začal v pátek a je zaštítěn heslem "Horliví hlasatelé království", které je letos společné pro sjezdy jehovistů na celém světě.

"Nejde o fanatickou zaslepenost, ale o vyváženou a upřímnou snahu dělat a říkat, co je správné," vysvětlil Adamy.
Motu bylo věnováno i dopolední sympózium, při kterém se na vyzdobeném provizorním pódiu uprostřed stadiónu vystřídalo několik řečníků. Poté se účastníci sjezdu, často celé rodiny i s dětmi, zabývali otázkami osobního náboženského života. Na tribunách si věřící vyměňovali životní zkušenosti.

Celý program je překládán do znakové řeči pro neslyšící, kterých je na sjezdu několik desítek, a do ruského jazyka, pokračoval Adamy. Podle něj působí v Česku několik ruských skupin Svědků Jehovových, v Praze existují dva ruské sbory.

Náboženská společnost Svědkové Jehovovi je čtvrtou nejrozšířenější církví v ČR. Její věřící se označují za křesťany. Členy křesťanských církví však považují za nepravověrné. Přísně dodržují bibli a neuznávají křesťanské rituály. Neslaví Vánoce ani Velikonoce, neuznávají křest malých dětí. Podle letošního sčítání lidu se v ČR přihlásilo k jehovistům více než 23.000 obyvatel. Na území ČR působí od počátku 20. století.

odpovědný redaktor: Milan Kovář