Patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz předpokládá, že stát uzavře o spolupráci s jednotlivými církvemi smlouvy, které se budou podobat mezistátní smlouvě s katolickou církví.

"Měly by mít samozřejmě některé odlišnosti, ale v zásadě bychom byli rádi, kdyby se dikce co nejvíce blížila způsobu kontaktu mezi Vatikánem a Českou republikou," řekl ČTK. Schwarz uvedl, že o tom hodlá hovořit s ministrem kultury Pavlem Dostálem.

Ten se naopak již dříve neskrýval s názorem, že takové smlouvy nejsou potřeba, protože stačí mezistátní dohoda s Vatikánem a nový zákon o církvích.

Předseda Ekumenické rady církví luterský biskup Vladislav Volný chce proto se stejnou iniciativou přijít za premiérem Vladimírem Špidlou.

"Církev československá husitská stojí o to, aby v duchu, v němž byla sepsána smlouva s Vatikánem, byla sepsána přinejmenším smlouva mezi státem a Ekumenickou radou církví," řekl patriarcha.

Zcela ideální by však podle něj bylo, kdyby měla smlouvu o spolupráci se státem každá církev, protože postavení každé z hlediska její tradice a funkce ve společnosti je trochu odlišné od ostatních. Domnívá se to rovněž biskup Volný a s dohodami pro další církve počítají i katoličtí představitelé.

"Požádal jsem ministra kultury o schůzku. Vnímám z jeho strany přístup jakoby vyjadřující atmosféru zákona, který vyvolal tolik rozporuplnosti, tolik kritiky ze strany církví," připomněl Schwarz skutečnost, že na zákon o církvích leží stížnost u Ústavního soudu.

Schwarz by byl rád, jak prohlásil, kdyby se církve dokázaly ve vztahu ke státu emancipovat a kdyby si stát zároveň uvědomil jejich přínos do společnosti.

"My nejsme jen jednou z mnoha minorit ve společnosti," upozornil patriarcha. Křesťané podle jeho slov kritizují současný model státního přístupu k církvím za to, že vůbec nevnímá, co by měly církve do společnosti vkládat.

"Ve chvíli, kdy církve nebudou mít autoritu a možnosti, tak dojde k nevratným ztrátám na stavu společnosti," upozornil Schwarz, představitel třetí největší české církve.

odpovědný redaktor: Milan Kovář