Lidé, setkání s nimi může potěšit i ranit. Vzduchem proudí slova a ta se ve Žďáře týkají většinou jen jednoho ústředního tématu - setkání mládeže. Zjistit si názory mladých na něj nebylo příliš obtížné. Stačilo se zaposlouchat do rozhovorů a trošku více nastražit uši.

"Super, super a zase jenom super." Tak takhle si dojmy sdělovaly sladké dívenky v prepubertě. Byly opravdu nadšené, přímo z nich sálala energie. A důvody euforie? "Je tu tolik skvělých lidí, dost dobrých farářů, vychytaný program, zkrátka se nám tu moc líbí." Hromadné ubytování? "Taky fajn, aspoň si můžeme před usnutím ještě popovídat."

Před budovou, kde se konaly dvě přednášky, jsem narazila na dvě již odrostlejší mláďata lidského druhu. Cigareta pařila k jejich výrazu skoro samozřejmě. Jakoby ani nebyli účastníky setkání křesťanské mládeže. Kluk a holka. Ale to byl jen první dojem. "Je to tu dost šílený, moc zbožný a děsně brzo budíček s náboženskými hity, asi si koupím vatu do uší." Přesnější důvod tohoto odporu k brzkému buzení, to je mimochodem mezi půl sedmou a sedmou, byl velmi prostý. Noc strávená po místních putykách. "Ale pivo bylo dobrý." V tom okamžiku se mladý muž konečně pousmál.

Jaký je cíl lidí, kteří se o vlastních prázdninách rozhodnou přijet do rozmoklého Žďáru? "Když nemáš práci, tak jdeš na pracovní úřad." V tom okamžiku jsem slova mladého vojáka základní služby příliš nechápala. "S vírou je to stejné, přijel jsem ji najít. Když potkáš jednoho věřícího, řekne ti svůj názor, nějaké pocity, druhý to samé, ale když už jich je tu pět tisíc, mám co poznávat." Pro tohoto muže je setkání dovolenou s duchovním cílem.

"Jsem trošku sama, tedy ne, chodím do spolča, ale hledám kluka." Trošku odzbrojující upřímnost. Určitá část mladých sem skutečně přijela poznat nové lidí a případně nalézt partnera. Na jedné z místních škol dokonce visí inzerát k seznámení i s kontaktem na mobilní telefon. Dospělý člověk, autorovi inzerátu je 32 let a stále hledá. Možná právě zde najde.

Prostor pro setkání. Právě to mnoho mladých zdůrazňuje. Setkání s lidmi, třeba ve frontě na chleba, v kostelních lavicích, nebo v hospodě. Stále jde o kontakt s lidmi a to je ono. Nic víc a nic méně než rozhovor, úsměv a později vztah. Ale skrze lidi budujeme svůj vztah k Bohu. Proto se jistě mnoho lidí cítí osloveno programem a právě tady zažívají výzvu pro svůj další život.

Psát jakýkoli závěr ztrácí smysl. Zde se potkávají děti, puberťáci, čerstvě dospělí i ti, kteří už o životě něco vědí. Poznávají své názory, postoje, styl oblečení, chování, ale hlavně jsou tady. Ukazují, že i velké setkání mládeže má svůj smysl.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?