Polský katolický kněz ve středu stanul ve městě Zlotoryji před soudem za to, že během hodin náboženství týral svěřené děti. Své žáky údajně tloukl rukama a holí, ponižoval je a uplatňoval další nepřípustné tresty. Podobného chování se měl dopustit nejméně vůči sedmi svým malým svěřencům, uvedl před soudem vyšetřovatel případu.

Obžalovaný farář je duchovním již po 24 let. Během vyšetřování případu a rovněž před soudem jakákoliv obvinění odmítl. Uzná-li ho soud vinným, hrozí mu až pět let za mřížemi.

Během vyšetřování děti z dolnoslezské obce Pielgrzymka vypověděly, že kněz je tloukl, tahal za uši, nařizoval jim svlékat oblečení. Svým kamarádům ze třídy pak děti měly pomáhat s vysvlečením spodního prádla. Stávalo se prý, že duchovní tahal za trest ležící dítě po podlaze. Věrohodnost svědectví potvrdila dětská psycholožka, v jejíž přítomnosti děti vypovídaly.

O případech týrání ve škole vyšetřovatele informovali rodiče. Podle nich se podobné případy stávaly ve škole již dříve, ale vzhledem k postavení faráře v malé obci se nikdo neodvážil jeho zachování postavit.

V tradičně silně katolickém Polsku podobné případy přitahují značnou pozornost veřejného mínění. Většina z nich ale končí s nejasným výsledkem. Rovněž nyní většina ohlasů na polských informačních internetových stranách spíše předpokládá, že celý skandál se v tichosti vytratí a obviněného faráře soud zprostí viny pro nízkou společenskou škodlivost prohřešku.

Polsko má za sebou v posledních letech několik skandálů, do nichž byli zapojeni katoličtí duchovní. Oficiální představitelé církve prohřešky podřízených kněží většinou nijak nekomentují. A to ani tehdy, když mají výrazný sexuální podtext. Podobně tomu bylo v případě bývalého poznaňského arcibiskupa Juliusze Paetze, který byl podezřelý ze sexuálního obtěžování mladých kněží a studentů katolického semináře. Papež po zveřejnění skandálu přijal arcibiskupovu rezignaci, žádné oficiální vyšetřování se ale neuskutečnilo.