Za poslední únorový týden přibylo prohlášení o možném útoku na Irák. Do Perského zálivu míří další stovky vojáků a vojenské techniky. Pozornost celého světa je rozdělená mezi Bagdád a Washington.

Papež Jan Pavel II. odpověděl na celou hrozbu války jasně. Je třeba hledat mírové řešení celé situace kolem Iráku. Proto Vatikán poslal do Bagdádu i své mírové vyjednavače. Vatikánští zahraniční experti si totiž moc dobře uvědomují, co by případná válka mohla mít za následky ve vztazích mezi muslimy a křesťany.

Pokud bude válka, bude to znamenat opětovné vzdálení dialogu mezi muslimy a křesťany, který se mezi oběma stranami již tak dlouho a obtížně po útocích z 11. září hledá.

Je mír a mír
Před více než týdnem byl ve Vatikánu na návštěvě britský premiér Tony Blair. I on obhajoval po setkání s papežem mírové urovnání celé situace. Podle italských komentátorů si je totiž plně vědom výsledků průzkumů veřejného mínění, ve kterých se vyslovila více než polovina dotázaných proti případné válce.

Úplně stejná situace je v Itálii a v USA. V Itálii je proti případnému válečnému konfliktu dokonce více jak 60%. Proto vždy, když premiér Berlusconi mluví o válečné konfliktu, zdůrazňuje, že by mohl být až po vyčerpání všech mírových jednáních a na základě výsledků zpráv zbrojních inspektorů. Proč tedy ale Itálie posiluje svou vojenskou přítomnost v Perském zálivu, vysvětlit nedovede. Tedy spíše nechce.

O co ve válce půjde? O válku proti terorismu, zničení zakázaných zbraní, či o svržení diktátora Saddama Husajna? Kdo ví. Pokud, jak říká prezident Bush, Husajn od konce války neplnil dohodnuté smlouvy, proč bude svržen až nyní?

Italové a papežův postoj
Většina oslovených Italů hodnotí papežův postoj velmi kladně. Proto je i mezi Italy velká podpora případného udělení prestižní Nobelovy ceny za mír papeži Janu Pavlu II.

Čas od času se na stránkách některých deníků objeví názor zpochybňující papežův "pacifistický postoj" jako neodůvodněný a zbytečně přehnaný.

Komentátoři se však shodují, že postoj Vatikánu je jedním z mála, který se dá označit za jasný a velmi dobře čitelný.