Kvůli hrozbě teroristických útoků bude o letošních Vánočních svátcích policie České republiky přísněji střežit věřící při jejich bohoslužbách. Islámský terorismus totiž může postihnout především místa, kde dochází ke shromáždění lidí. Hrozby teroristických útoků se bojí i v dalších státech Evropy, nejvíce pak ve Vatikánu.

Kvůli hrozbě teroristických útoků bude o letošních Vánočních svátcích policie České republiky přísněji střežit věřící při jejich bohoslužbách. Policisty v černých kombinézách i v civilu je možné očekávat především při půlnočních obřadech, kdy tradičně dochází v kostelech po celé České republice ke zvýšené koncentraci lidí.

Policie nechce nechat nic náhodě. Jak uvedl pro Magazín ChristNet.eu jeden z vysokých činitelů policie ČR, který nechtěl být jmenován, zvýší se výrazně během následujících svátků počet policistů ve službě. Oproti loňskému roku budou posíleny především pořádkové síly ve velkých městech.

Česká policie chce věřící střežit pečlivěji než v minulých letech. Důvodem jsou podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové zpravodajské informace hovořící o možnosti teroristických útoků ve Spojených státech právě v souvislosti s významným křesťanským svátkem.

"Není potřeba děsit lidi, nemáme žádné poznatky, že by na nás měl směřovat nějaký útok," podotkla Kosinová pro agenturu ČTK.

"Policie se zaměří na to, aby nebyl narušen veřejný pořádek například na půlnočních mších a při dalších podobných příležitostech, kde je větší koncentrace osob," uvedla mluvčí.

Podobným způsobem chránili policisté bezproblémový průběh nedělních oslav židovského svátku Chanuka.

Podle USA jsou útoky během Vánoc reálné
Bezpečnostní opatření zpřísňují všechna větší americká města poté, co v neděli ministr vnitřní bezpečnosti Tom Ridge vyhlásil oranžový, tedy čtvrtý stupeň ohrožení z pětistupňové škály. Podle něj Spojeným státům hrozí útoky srovnatelné s atentáty z 11. září 2001, nebo ještě ničivější. Ochranná opatření se netýkají jen měst, ale zaměřují se i na jaderné elektrárny, nákupní střediska a kostely. Zvláštní pozornost je zaměřená především na letiště, kde jsou kontrolovány zvláště lety ze zámoří.

V Česku už je v souvislosti s nebezpečím teroristických akcí islámských radikálů zavedena zvýšená ochrana amerického velvyslanectví a některých dalších objektů včetně židovských.

Ve Vatikánu panují přísná bezpečnostní opatření
Ve Vatikánu a blízkém okolí panují podle italského tisku přísná bezpečnostní opatření již od začátku prosince, které se v době slavení vánočních svátků ještě zintensivní.

Během bohoslužby na Boží hod bude v pohotovosti přímo na Svatopetrském náměstí několik stovek policistů.

Italská policie chce zabezpečit bezpečný průběh obřadů i v dalších městech a místech Itálie. Policejní hlídky by tak měly být přítomny u všech kostelů ve větších městech.

Zpřísněná bezpečností opatření mají být podle informací Magazínu ChristNet.eu také u našich západních a jižních sousedů v Německu a Rakousku. Tamní policie tak rovněž reagují na zprávy o možných teroristických útocích v USA.